Chișinăul are nevoie de cel puțin 250 de autobuze noi, care să fie procurate în decursul următorilor patru ani. Sunt constatări ale grupului de lucru al administrației locale care a prezentat soluțiile tehnice selectate pentru dezvoltarea sistemului de transport public municipal. Alegerea s-a făcut în favoarea autobuzelor cu capacitatea de 107 locuri și motor diesel euro 5. Valoarea unui autobuz de acest fel este de 135 de mii de euro. Pentru procurarea autobuzelor municipalitatea ar urma să contracteze un credit, iar primele 100 de unități ar putea să ajungă la Chișinău până la finele acestui an, transmite IPN.
Vicepreședintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate în CMC, Alexandr Trubca, a menționat, într-o conferință de presă, că estimările grupului de lucru arată că, doar pentru satisfacerea necesităților suburbiilor, sunt necesare150-155 de autobuze. De asemenea, grupul de lucru recomandă Regiei Transport Electric Chișinău să participe la licitația organizată de Primăria Riga pentru achiziționarea a 18 troleibuze articulate, care au fost în uz, dar care sunt într-o stare foarte bună.
Planul propus de grupul de lucru prevede și implementarea tichetării electronice până la mijlocul anului viitor, dar și comasarea celor două întreprinderi (Parcul Urban de Autobuze și Regiei Transport Electric Chișinău) într-un singur prestator de servicii de transport public, cu sistem de tichetare unic.
Potrivit lui Alexandr Trubca, implementarea planului de acțiuni va face ca în 2021 să nu mai existe microbuze în municipiu. Deja în 2020 ele vor dispărea din suburbii.
Vladimir Mitru, consilierul primarului Ion Ceban, propune ca, la ședința CMC din 19 mai, să fie propusă crearea grupului de lucru cu privire la tichetarea electronică, care va duce la transparența vânzării tichetelor.
Corneliu Pântea, consilier municipal de la Partidul Unității Naționale, a remarcat că luni, 18 mai, vor fi organizate dezbateri publice la acest subiect, la care vor fi invitați reprezentanți ai societății civile, iar pe 19 mai va fi discutat la ședința CMC.
Potrivit viceprimarului Victor Chironda, adițional la acest proiect, se va veni cu alte inițiative care vor face ca transportul nou procurat să fie folosit maximum eficient. Este vorba despre sisteme de parcare, modernizarea stațiilor de așteptare, benzi dedicate pentru transportul public etc.
La începutul lunii martie, primarul Ion Ceban a solicitat Consiliului municipal Chișinău aprobarea finanțării pentru procurarea 100 de autobuze, prin colaborare cu compania Samasz din Belarus. Atunci inițiativa a trezit întrebări în rândul consilierilor, motiv pentru care a și fost instituit respectivul grup de lucru. Consilierii nu erau de acord cu termenul de asamblare și lipsa transparenței în selectarea furnizorului.