Portal de știri
Fără categorie

Cinci ani de DCFTA: doi din trei euro câștigați de Moldova din exporturi vin din UE

În perioada 2014-2018, exporturile moldovenești pe piața europeană au crescut cu 1,8 miliarde de dolari, datorită Acordului de Asociere semnat de către Republica Moldova cu UE în vara anului 2014. Suma este mai mare cu circa 35% față de perioada de până la semnarea documentului, 2011-2014. Datele au fost prezentate într-o conferință de presă la cinci ani de la semnarea DCFTA, transmite IPN.

Potrivit raportului prezentat, ponderea UE în exporturile moldovenești a crescut de la 54%, în 2014, la 69%, în 2018. Sectorul agroalimentar a fost principalul beneficiar al Acordului de Asociere.

La cinci ani de la implementarea DCFTA, se constată că a crescut exportul de produse primare, însă a scăzut cel al produselor procesare. Cele mai exportate produse alimentare au fost grâul, semințele de floarea soarelui, vinurile, porumbul, zahăr etc. Scăderi s-au înregistrat la exportul nucilor, uleiului de floarea soarelui, sucurilor de fructe și legume.

O tendință îngrijorătoare este că mai bine de jumătate din exportul produselor industriale este orientat pe o singură piață, România. La fel, mai bine de jumătate din exportul produselor alimentare merge către România, Italia și Marea Britanie.

Șeful adjunct al Delegației UE în Republica Moldova, Urszula Pallasz, a spus în deschiderea conferinței că, datorită DCFTA, doi din trei euro câștigați de către Moldova din exporturi vin din UE. La fel, a spus că astăzi multe dintre produsele din Moldova au aceeași calitate precum cele europene, iar dacă DCFTA va fi implementat pe deplin, toate produsele moldovenești vor avea aceleași standarde precum sunt în UE. „Trebuie să lucrăm pentru a descoperi potențialul care nu este încă complet utilizat al acestui Acord”, a spus Urszula Pallasz.

Prezent la lucrările conferinței, ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat că astăzi UE este principalul partener comercial al Moldovei, cu o pondere de aproape 70% din exporturi și 50% din importuri în 2018. „Comerțul exterior a devenit mai divers și sigur pentru producătorii moldoveni”, a spus ministrul.

Iuliana Drăgălin, secretar de stat la MEI, a notat că pe plan economic rata de preluare a standardelor europene constituie astăzi 86,54%.

Related posts

Ilan Șor: Sancțiunile Marii Britanii mă amuză și nu mă afectează în niciun fel

AlbasatTV, Nisporeni

Igor Boțan: Greșelile Kremlinului în contextul Ucrainei sunt totale

AlbasatTV, Nisporeni

Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au fost sancționați de Guvernul Marii Britanii

AlbasatTV, Nisporeni

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, în vizită la Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Portalul de programări consulare în misiuni diplomatice, lansat în regim pilot

AlbasatTV, Nisporeni

A fost elaborat un proiect de lege care transpune sancțiunile internaționale în legislația Moldovei

AlbasatTV, Nisporeni

ASP anunță simplificarea mai multor proceduri de obținere a actelor de identitate

AlbasatTV, Nisporeni

Zece cabinete de dezvoltare a copiilor au fost amenajate în localitățile din Ungheni și Cahul

AlbasatTV, Nisporeni

Arcadie Barbăroșie: Cred că într-un final Republica Moldova se va uni cu România

AlbasatTV, Nisporeni

Valentin Dolganiuc: Cetățenii moldoveni nu au nostalgii față de URSS, ei sunt victime ale propagandei

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment