Serviciul Fiscal de Stat amintește că fiecare contribuabil – persoană fizică rezidentă care are un venit anual impozabil mai mic de 360 de mii de lei are dreptul la o scutire personală anuală de 27 de mii de lei (pentru anul 2022), transmite IPN.
Fiscul precizează că prevederile în cauză nu aduc atingere dreptului contribuabilului de aplicare a scutirilor acordate soției sau soțului şi scutirilor pentru persoanele întreținute, în condițiile prevăzute de Codul fiscal.
„Sunt și câteva excepții, acestea vizează tipurile de venituri specificate în articolul 901 din Codul fiscal, cum ar fi: royalty, dividende, din câştigurile de la jocurile de noroc, veniturile de la transmiterea în posesie sau folosinţă a proprietăţii mobiliare şi imobiliare, cu excepţia arendei terenurilor agricole”, precizează Serviciul Fiscal de Stat.
Scutirile la care are dreptul contribuabilul rezident al Republicii Moldova se acordă fie la locul de muncă de bază, fie la locul de muncă prin cumul. Venitul impozabil se determină din venitul brut, inclusiv facilităţile acordate de angajator, obţinut de contribuabil din toate sursele într-o anumită perioadă fiscală, cu excepţia deducerilor şi scutirilor, aferente acestui venit, la care are dreptul contribuabilul conform legislaţiei fiscale. În cazul în care contribuabilul a obținut pe parcursul perioadei fiscale un venit impozabil ce constituie 360 de mii de lei și mai mult scutirea personală nu poate fi utilizată.
Scutire majorată, în valoare de 31,5 mii de lei, se acordă celor care: s-au îmbolnăvit şi a suferit de boala actinică provocată de consecinţele avariei de la C.A.E. Cernobîl; este persoană cu dizabilităţi şi s-a stabilit că dizabilitatea sa este în legătură cauzală cu avaria de la C.A.E. Cernobîl; este părintele sau soţia (soţul) unui participant căzut sau dat dispărut în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova, cât şi în acţiunile de luptă din Republica Afghanistan; este persoană cu dizabilităţi ca urmare a participării la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova, precum şi în acţiunile de luptă din Republica Afghanistan; este persoană cu dizabilităţi de pe urma războiului, persoană cu dizabilităţi în urma unei afecţiuni congenitale sau din copilărie, persoană cu dizabilităţi severe şi accentuate; este pensionar-victimă a represiunilor politice, ulterior reabilitată.
Scutirea pentru soţ (soţie), în valoare de 19,8 mii de lei, se acordă persoanei fizice rezidente aflate în relaţii de căsătorie, cu condiţia că soţia (soţul) nu beneficiază de scutire personală. Scutire personală în valoare de 9 mii de lei se acordă pentru fiecare persoană întreținută, cu excepţia persoanelor cu dizabilităţi în urma unei afecţiuni congenitale sau din copilărie, persoanelor cu dizabilităţi severe şi accentuate. 19,8 mii de lei este scutirea pentru persoanele întreţinute care fac parte din rândul persoanelor cu dizabilităţi în urma unei afecţiuni congenitale sau din copilărie, persoane cu dizabilităţi severe şi accentuate.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan