Odată cu începerea conflictului din Ucraina, în Republica Moldova mai multe organizații și fundații internaționale au acordat ajutor persoanelor refugiate. Una din aceste organizații este și Peace Winds, care acordat ajutor material, dar și consultanță și suport medical.
La începutul anului școlar s-a evidențiat problema educației. Copiii din Ucraina își continuă studiile online, majoritatea din ei stau în față telefonului mobil, în camere sau pe coridor, unde este mai bun accesul la internet, iar în familiile cu doi și mai mulți copii este o problema și mai mare când nu își pot permite să aibă fiecare copil un telefon mobil.
Pentru a le oferi copiilor o atmosferă prielnică și confortabilă de studii în fața unui laptop, la masă, în săli amenajate, În Republica Moldova au fost deschise cinci clase de studii în centrele de plasament pentru persoanele refugiate. Una dintre acestea a fost deschisă la Nisporeni datorită organizației Peace Winds, în parteneriat cu CICD PHOENIX & SmartAID, cu suportul financiar din partea Japan Platform. Clasa a fost dotată cu 15 laptopuri.
În cadrul evenimentului de inaugurare a clasei, reprezentantul Peace Winds Nithian San a apreciatul faptul că există așa o țară precum Moldova, unde pot fi create condiții pentru refugiați.
Nithian San, reprezentant Peace Winds: „Necătând la aceea că situația este una destul de tristă, eu am avut ocazia să merg în orașe precum Nikolaev, Harkov, am văzut totul cu ochii mei. Ne bucură că există o țară vecină cum este Moldova care poate să vă ajute și că putem amenaja acest mic colțișor al fericirii aici. Cât de mult veți folosit bunurile depinde doar de voi, dar vrem ca voi să le folosiți la maximum, să învățați și să vă simțiți bine. Sperăm că această clasă vă va ajuta să rămâneți în contact cu colegii voștri sau rudele din alte țări. Sperăm că 2023 va fi un an cu pace și veți reuși să vă întoarceți acasă”.
Prezent la eveniment, deputatul Gheorghe Agheorghiesei a mulțumit partenerilor pentru realizarea acestui proiect.
Gheorghe Agheroghiesei, deputat: „Toți au pus umărul ca să vă simțiți bine, să găsim condiții cât mai bune pentru voi. Știm că situația e complicată în Ucraina, suntem solidari și vă vom susține ori de câte ori va fi nevoie. Vreau să mulțumesc doamnei Irina Rusanovschi de la asociația Phoenix, Peace Winds din Japonia, știm că prietenii deja că au mai multe proiecte în țară și în domeniul sănătății și acest proiect foarte frumos și valoros pentru copiii din Ucraina care vor să studieze online. Le mulțumesc din suflet și părinților care s-au implicat. Toți împreună am făcut ca acest proiect să fie posibil și noi am apelat la diferite asociații și până la urmă s-a materializat. Veți putea studia calitativ, cum a fost până acuma, cu profesorii din Ucraina.
Sperăm copiii din Ucraina să se simtă bine, să poată face lecții online și până la urmă să ne susținem reciproc cu prietenii noștri din Ucraina”.
Soția ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova, Olesea Șevcenko, și-a exprimat recunoștința față de autoritățile locale și, în general, față de țara noastră, pentru tot ce face pentru refugiați.
Olesea Șevcenko, soția ambasadorului Ucrainei: „Mulțumesc autorităților din Nisporeni pentru tot ce au făcut pentru refugiații ucraineni. Și guvernul Ucrainei, și Ambasada Ucrainei în R. Moldova vă sunt foarte recunoscători pentru tot ce faceți pentru oamenii care locuiesc aici. Știu că a fost greu, dar ați ajutat ucrainenii în momentele cele mai grele și noi niciodată nu vom uita ce ați făcut pentru noi.
Noi batem acuma tare și pentru libertatea Moldovei și independență. Suntem atât de bucuroși ca avem suport în Moldova ca țară prietenă, ca țară nu numai vecină, dar și frățească. Mulțumim pentru suportul acesta, pentru că asta e foarte important când știi că alături de tine în momentele cele mai rele, cele mai dificile, sunt oameni care sunt prieteni adevărați. Mulțumesc pentru tot ce ați făcut sper că veți face în continuare”.
Mai mult, Olesea Șevcenko i-a îndemnat pe refugiați ca, atâta timp cât se află în Republica Moldova, să studieze limba română.
Olesea Șevcenko, soția ambasadorului Ucrainei: „Folosiți-vă de oportunitatea cât vă aflați aici în Republica Moldova și învățați limba română. Astfel, veți fi brand ambasadori ai Moldovei în Ucraina. Faptul că copiii voștri se vor întoarce acasă știind româna, asta va fi o cheie pentru ei ce le va deschide uși spre universități, organizații. Cunoscând o limbă, deja ești cu un cap mai sus”.
Părinții copiilor ucrainei au mulțumit pentru proiectul realizat și pentru tot ajutorul oferit.
„Mulțumim R. Moldova pentru că ne-au primit și ne ajută în toate. Asta ne oferă încredere și speranță că o să ne putem întoarce acasă și să ne crește mai departe copiii”, a spus una dintre mamele refugiate alături de copii în R. Moldova.
Până acum a fost deschisă o asemenea clasă în Criuleni și urmează a fi deschise și la Bălți, Glodeni și Cahul.
Se prevede și prelungirea proiectului respectiv, pentru a organiza copiilor, dar și părinților, lecții online de limba română, engleză și IT.
Laptopurile sunt donate instituțiilor care găzduiesc persoanele refugiate. După revenirea în Ucraina a refugiaților, laptopurile vor fi folosite de elevii din Republica Moldova.