Două aparate de poligraf de ultimă generație au fost donate Centrului Național Anticorupție de către Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, transmite IPN.
Directorul CNA, Ruslan Flocea, a declarat că este foarte importantă utilizarea poligrafului de către toate instituțiile de drept. „Poligraful este un instrument de selecție indispensabil la angajarea în cadrul CNA, astfel încât niciun candidat care pică testul la poligraf să nu mai poată accede la funcție”, a precizat șeful Centrului Național Anticorupție. Cu sprijinul Ambasadei SUA în Moldova, poligrafologii moldoveni au beneficiat în anul curent și de instruiri de specialitate în Ucraina.
Robert M. Alexander, consilier superior în domeniul aplicării legii pe lângă Ambasada SUA la Chișinău, a menționat că misiunea diplomatică este deschisă pentru colaborare cu CNA în măsura în care asistența oferită va ajuta instituția să obțină rezultate notabile în prevenirea și combaterea corupției.
Legea privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf) a fost adoptată în 2008, iar implementarea a început în 2015, când a fost creată Comisia de stat pentru testări cu utilizarea poligrafului. Subiecți ai testării sunt persoanele care se angajează sau care îndeplinesc serviciul în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Național Anticorupție, Autorității Naționale pentru Integritate, Serviciului Informații și Securitate și Serviciului Vamal.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul