Portal de știri
Societate

Cod portocaliu: Se prognozează ieșirea apei în lunca Prutului

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avetizare cod portocaliu în legătură cu precipitațiile foarte puternice, prognozate în cursul superior a bazinului hidrografic al râului Prut (Ucraina). Hidrologii avertizează că în perioada 23-29 iunie, va crește nivelul apei pe sectorul Criva-Costeşti-Stânca, cu circa doi metri. Totodată, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că au intervenit în mai multe localități ca urmare a ploilor puternice de luni, transmite IPN.

Hidrologii prognozează ieşirea apei în lunca râului Prut în raioanele Briceni şi Edineţ, cu subinundarea terasamentului de cale ferată Cernăuţi-Bălţi şi începutul subinundării unor sate aferente râului. De asemenea, în legătură cu decizia Agenției Resurselor de Apă din Ucraina de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc (râul Nistru) până la 1400 m3/s, Centrul Hidrologic, prognozează în intervalul 23-29 iunie creșterea nivelului apei pe sectorul Naslavcea-Dubăsari cu 1,8-2,2 metri.

Totodată, în legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești –Stânca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca (râul Prut) până la 510 m3/s, Centrul Hidrologic avertizează referitor la creşterea nivelului apei pe sectorul Costeşti-Stânca -Cantemir cu 2,5-3,5 metri, precum și pe sectorul Cantemir-Brânza cu unu-doi metri.

După ploile puternice de luni, salvatorii au fost solicitați să intervină în mai multe gospodării din localitatea Șirăuți, Briceni. La Căușeni, în localitatea Cârnățenii Noi, precipitațiile au dus la scurgeri intensive a apei în pantă fiind înnămolite mai multe gospodării. Ploaia a făcut ravagii și în raionul Ialoveni, aici a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru a evacua nămolul din grădinile oamenilor și au pompat apa din opt fântâni. La Strășeni, localitatea Scoreni, precipitațiile abundente a deteriorat conducta unui sistem de irigare pe o lungime de o sută de metri. În raionul Leova apa a afectat cel puțin cinci gospodării, iar peste 40 de păsări domestice s-au înecat.

Prejudicii au fost înregistrate și în localitățile Ciorești și Grozești, raionul Nisporeni, fiind afectate peste patru kilometri de drum local. Ploaia a lăsat în urmă culturi agricole distruse în raioanele Soroca și Nisporeni. La fața locului lucrează Comisiile pentru situații excepționale pentru estimarea prejudiciilor.

Related posts

Молдаване, вернувшиеся из „зеленых” зон, не будут находиться в самоизоляции с 1 сентября

Albasat

Virusul ține cont de altitudine? O localitate din Peru cu 420.000 de oameni îi intrigă pe epidemiologi

Albasat

Se încearcă legalizarea unei construcții ilegale din Mircea cel Bătrân, avocat

Albasat

Leave a Comment