ALBASAT
Nisporeni Societate

Colegiul Agroindustrial din Ungheni educă noi generaţii de specialişti în domeniul agriculturii moderne şi calitative

De 18 ani, Colegiul Agroindustrial Ungheni educă noile generaţii de specialişti în domeniul agriculturii moderne şi calitative. Astfel, datorită nenumăratelor proiecte finanţate de UE, studenţii beneficiază de tehnică modernă, laboratoare dotate cu tot necesarul şi catedre amenajate după cele mai noi condiţii. Directorul Colegiului, Ion Oboroc face tot posibilul ca Colegiul să educe generaţii de specialişti calificaţi.

Ion Oboroc, directorul Colegiului Agroindustrial Ungheni.

„Încercăm ca toţi elevii, toate specialităţile să fie implicate în acest proces. Dacă luăm proiectul dat, va fi benefic şi pentru cei de la tehnologie, şi pentru marketing, şi de la merceologie, adică încercăm să combinăm. Am avut mai multe proiecte: proiectul LED, au fost dotate un laborator agronomic şi catedra disciplinei mecanice şi agronomie„, a menționat Ion Oboroc, directorul Colegiului Agroindustrial Ungheni.

Colegiul Agroindustrial din Ungheni găzduieşte aproximativ 500 de elevi, ceea ce impune muncă de câteva ori mai multă, decât de obicei. Astfel, cadrele didactice dispun de materiale de ultimă generaţie, având acces la internet în fiecare catedră, monitor sau calculator, sisteme inovative de studiu, dar şi mobilier comod.

Monica Boian-Pîslaru, şefa secţiei educaţie

Proiectul în cadrul instituţiei şi parteneriatul care a fost stabilit în cadrul acestui proiect, s-a stabilit că din 2018, până în această perioadă, am realizat activităţi ce ţine de formarea profesorilor, formarea cadrelor manageriale, elaborarea mini-proiectelor, ceea ce ţine de dotarea tehnico-materială a instituţiei. Plus la aceasta mai ţine şi de formarea diferitor curricule de specialitate şi curricule ce ţin de formarea pentru adulţi pe parcursul vieţii „, a spus Monica Boian-Pîslaru, şefa secţiei educaţie.

Unul din laboratoarele dotate recent, aduce roade din primele zile de practică. Astfel, în acest laborator, studenţii au ocazia să testeze priorităţile produselor agricole, diferite metode de testare, dar şi să experimenteze. Acest beneficiu, contribuie la studierea mai uşoară a oricărei profesii din domeniu, atât agricol, cât şi mecanic.

Ne aflăm într-un laborator dotat cu ajutorul Uniunii Europene, unde elevii fac practică la cercetarea caracteristicilor tehnico-chimice  a diferitor producţii agro-alimentare. Începând de la studierea la microscoape, avem aparate pentru prelucrarea termică, aparate pentru a aprecia greutatea, aici pot afla care este umiditatea producţiei, diferite cercetări care sunt necesare. Ei fac cercetări şi de laborator, dar avem posibilitatea să le arătăm metodele de cercetare expres în câmp, când ei stabilesc modul sau timpul de recoltare„, a menționat Vladimir Cebotari, şef secţie mecanică.

Colegiul Agroindustrial din Ungheni a fost fondat în anul 2003, prin decizia Guvernului Republicii Moldova, fiind redenumit din Şcoală cu profil profesional. Din anul 2012, acesta a suportat foarte multe schimbări spre bine, lucru ce atrage mai mulţi studenţi, cărora le sunt garantate cunoştinţe la nivel. Astfel, Colegiul beneficiază de sere de studii practice, laboratoare inovative, dar şi tehnica necesară, pentru prelucrarea terenului de circa 50 de hectare, pe teritoriul căruia studenţii îşi petrec orele practice, fapt ce duce la educarea specialiştilor calitativi în domeniul agriculturii inovative.

Related posts

Moldova va accesa de la Japonia un credit de 100 de milioane de dolari

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 23.02.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Осужден за автомобильную аварию, в результате которой погибли два пассажира

Albasat