ALBASAT
Societate

Comisioanele băncilor la operațiunile de plată ale ÎMM cu cardul vor fi plafonate

Comisioanele aplicate de băncile comerciale la operațiunile de plată efectuate de către Întreprinderile Mici și Mijlocii (ÎMM) prin intermediul cardurilor bancare, indiferent de tipul cardurilor, se propune a fi plafonate la 0,5%. Prevederea se conține într-un proiect de lege supus dezbaterilor publice pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe, transmite IPN.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, spune că principalul impediment în adaptarea naturală a plăților cu cardul este anume acest comision, care dezavantajează antreprenorii mici și mijlocii și îi descurajează să promoveze plățile contactless. „Există conștientizarea problemei, este un început bun, acum să încercăm să depunem eforturi ca să găsim soluția optimă pentru toți”, a adăugat Dumitru Alaiba.

Deputatul a remarcat că proiectul de lege propus nu este o inițiativă izolată și că vor urma alte intervenții care să conducă la creșterea plăților fără numerar și la dezvoltarea pieței cardurilor de plată din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, în politica bugetar-fiscală pentru anul 2022 sunt stipulate cerințele ca plățile efectuate în numerar între agenți economici să nu depășească 100 de mii de lei pe lună sau zece mii de lei per tranzacție, dar și obligativitatea deținerii POS-terminalului la subdiviziunile unde vânzările sunt mai mari de 500 de mii de lei.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind activitatea băncilor a fost elaborat de deputații Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Dumitru Alaiba, Dan Perciun și Victor Spînu. Urmează dezbaterea proiectului în prima lectură, iar intrarea în vigoare a noii legi este preconizată pentru 1 ianuarie 2023.

Related posts

Fiecare a treia companie de stat din Moldova înregistrează pierderi, economist

Albasat

Numărul de decese cauzate de boli cardiovasculare este în creștere

Albasat

ANRE a constatat abateri în activitatea „Moldovagaz”

Albasat

Leave a Comment