Mai multe localităţi din Republica Moldova, din mediul rural, au beneficiat de-a lungul timpului de fonduri europene pentru dezvoltarea calității vieții oamenilor. Una dintre aceste localități este și comuna Ciorești din raionul Nisporeni. În cadrul unei emisiuni la postul TVR Moldova primarul comunei, Valeriu Guțu, a vorbit despre valoarea proiectelor implementate în localitate și cât de mult s-a schimbat comuna datorită iniţiativelor susţinute de partenerii externi. Potrivit edilului, care este la cârma localității de aproape 20 de ani, s-au reușit multe lucruri datorită finanțării europene.
„Sub ochii mei s-a schimbat comunitatea, atât cu implicarea mea și a consătenilor, cât și comunitățile din împrejurimi în general. Dacă e să fac o comparație cu perioada anilor 1993-1999, pe de o parte, și perioada 2007-prezent, vreau să vă spun că schimbarea este esențială. În perioada anilor 90 nu am avut acces la diferite fonduri, nu aveam susținerea donatorilor externi, nu erau în Republica Moldova fonduri care să ofere proiecte, granturi. Mult mai mult s-a reușit din 2007 până la momentul actual, ca să shimbăm localitatea la înfățișare”, a spus Valeriu Guțu în cadrul emisiunii.
Edilul a enumerat și un șir de proiecte dezvoltate în localitate cu ajutorul resurselor financiare europene.
De exemplu, în perioada 2015-2016 și 2018 în comună a fost implementat un proiect cu suportul financiar al Uniunii Europene, de eficentizare a consumului de energie în grădinița și gimnaziul din Ciorești, care a costat 3 milioane 300 mii lei. În cadrul proiectului, în clădirea unei foste școli, au fost încadrate grădinița și gimnaziul din localitate, clădirea a fost termoizolată, au fost schimbate o parte din geamuri, o parte deja fiind schimbate la fel cu suport din exterior, din partea Suediei. Tot în cadrul proiectului au fot instalate baterii solare pentru încălzirea apei menajere la grădinița de copii, astfel econimisindu-se energia electrică și termică. Banii obținuți în urma îmbunătățirii condițiilor grădiniței și gimnaziului sunt redirecționați pentru alte acțiuni de dezvoltare a instituțiilor.
Totodată, în anul 2008, cu susținerea Guvernului Elveției, în comună s-a construit un apectuct de peste 8 milioane lei, iar în 2014 a fost dat în exploatare un alt apeduct de 6 milioane și a fost procurată tehnică pentru un serviciu de sanitație integrată.
La moment comuna este implicată într-un proiect, finanțat de Guvernul Elveției, prin care va fi dezvoltat serviciul de sanitație intregrată, care este ceva nou în Republica Moldova, și care va rezolva problema epurării apelor uzate în localitate. Comuna a semnat acordul de finanțare, iar dacă va întruni toate condițiile, atunci va obține 65 mii de franci elvețieni.
Primarul a vorbit și despre implementarea în 2018-2019 a unui proiect cu ajutorul PNUD și Guvernul Elveției, ce ține de dezvoltarea traseului turistic Ciorești-Micleușeni-Dolna. Inițial comuna a primit 60 mii de dolari prin intermediul programului MiDL 1 și a început dezvoltarea traseului turistic . Prin MiDL 2 au fost alocate 60 mii dolari pentru dezvoltarea economică locală, iar cu aceste resurse s-a construit o pensiune în zonă care, în principiu, deja poate să primească vizitatori.
Primarul comunei Ciorești a ținut să remarce faptul că majoritatea proiectelor dezvoltate în comună sunt venite din partea de Vest a Republicii Moldova, adică din Europa.
Totodată, Valeriu Guțu a subliniat necesitatea dezvoltării economice a localităților, declarația fiind făcută în contextul discuțiilor în societate și la nivel administrativ despre reforma administrațiilor publice locale.
„Este necesară investiția în domeniul economic, pentru dezvoltare economiei locale. În contextul reformei administrațiilor publice locale, nu localitatea care o să rămână fără primărie o să dispară, dar o să dispară acele localități care nu o să se dezvolte din punct de vedere economic. Este necesară valorificarea potețialului uman, multă lume este plecată și nu există oameni pentru a-i angaja”, a conchis primarul.
Din comuna Ciorești fac parte localitățile Ciorești și Vulcănești. Localitățile au fost modernizate cu fonduri europene. Din 2007 până în 2020 în comuna Ciorești s-au adus investiții, estimativ, de peste 90 de milioane de lei.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan