Congresul Autorităților Locale din Moldova, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul și Promo-LEX fac coaliție. Este vorba despre o platformă de discuții care vine să avanseze procesul de descentralizare și consolidare a autonomiei locale. Partenerii urmăresc să extindă baza de venituri ale autorităților locale și insistă pe aplicarea principiului de subsidiaritate.
Într-o conferință de presă la IPN, directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, a subliniat că populația scade. Nivelul de viață al populației este puternic afectat de provocările prin care trecem. În același timp, stagnarea economică pe anumite sectoare va impune, fără îndoială, un impact asupra bugetelor locale. „Trebuie să demonstrăm că toate nivelurile de administrație publică lucrează pentru obiectivul general de apropiere de standardele europene”, a menționat directorul IDIS. Potrivit lui Igor Munteanu, coaliția va crea stimulente pentru ieșirea de impas. Se va urmări mobilizarea intereselor autorităților locale, a societății civile, a mediului academic, a mai multor platforme pentru a definitiva trecerea la o guvernare descentralizată, eficientă, aproape de nevoile populației locale, a cetățenilor.
Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX, a menționat că participanții coaliției vor veni cu „o contribuție proactivă”. „Ne-am propus să realizăm mai multe studii, analize, documente de politici pe care le vom prezenta și le vom discuta public. Vom organiza discuții, dezbateri publice în teritoriu, dar și la nivel central, prin intermediul mass-mediei, cu diferiți actori pentru a identifica cele soluții pentru reforma și vom elabora diferite materiale informative, materiale de suport pentru ca aceste activități de advocacy să ajungă la cât mai multă lume, să fie cât mai bine informat inclusiv cetățeanul. Astăzi, cuvântul „reformă” sperie de multe ori și lucrurile trebuie expuse într-o formă clară, pe înțelesul cetățeanului, ca să fie arătate inclusiv sau în special acele avantaje care vor exista în urma acestei reforme”, a spus Nicolae Panfil.
Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, a susținut că scopul principal al coaliției este să edifice și să activeze o platformă largă de discuții pe tema descentralizării și autonomiei locale, ceea ce reprezintă un fapt care „a lipsit de mulți ani în Republica Moldova”. Prin intermediul acestei platforme va fi creat „un sistem de administrație publică centrală și locală sustenabil și conform tuturor standardelor care să asigure cetățenii Republicii Moldova cu servicii de calitate corespunzătoare”.
Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul, a menționat că experții platformei vin în sprijinul autorităților ca ei să răspundă adecvat la solicitările cetățenilor. „Deci, dacă ne uităm atent, cetățeanul Republicii Moldova transmite semnale puternice pe care, dacă nu le auzim, este o problemă. Noi înregistrăm al doilea val al migrației, când oamenii plec din cauza lipsei vieții calitative”, a remarcat expertul, precizând că avem atât migrație din Republica Moldova peste hotare, cât și migrație puternică în interiorul țării.