Constituția este cartea fundamentală a unei națiuni, o construcție de idei și principii ce definesc traseul către o comunitate bazată pe justiție și echitate. Ea este nu doar un simplu ansamblu de norme și reguli de conduită, ci reprezintă un pact solemn între cetățeni și autorități, o ancoră a ordinii și armoniei sociale. Declarația aparține judecătorului Curții Constituționale, Nicolae Roșca, și a fost făcută la ședința solemnă consacrată celor 30 de ani de la adoptarea Constituției, desfășurată astăzi la Parlament, transmite IPN.
Nicolae Roșca a menționat că pe parcursul a trei decenii, întreaga viața socială și politică este organizată în concordanță cu Constituția, iar autoritățile și instituțiile publice funcționează în corespundere cu prevederile ei. „Constituția Republicii Moldova, similar celor mai democratice constituții ale statelor lumii, a calificat în calitate de valori supreme ale statului și ale societății preeminența dreptului, pacea civică, democrația, demnitatea și drepturile omului, dreptatea și pluralismul politic. A reafirmat devotamentul poporului față de valorile general-umane și dorința de a trăi în pace și bună înțelegere cu toate popoarele lumii. Aceste valori au fost și rămân a fi obiective principale ale uni stat contemporan. în esența sa profundă”, a notat judecătorul Curții Constituționale.
Președinta Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman, vicepreședinta Parlamentului, a menționat că celebrarea adoptării Constituției Republicii Moldova este un prilej aparte de a reflecta asupra drumului parcurs, asupra realizărilor țării, dar și a provocărilor care urmează. „Adoptarea Constituției a fost o alegere pentru un viitor democratic și independent. Proiectul legii fundamentale a fost elaborat de parlamentul de legislatura întâi, supranumit Parlamentul Independenței, care a pus bazale unui stat de drept, suveran și independent”, a spus Doina Gherman.
Profesorul universitar Boris Negru, membru al Comisiei și grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constituției, a precizat că atunci când este vorba despre legea supremă a unui stat, Constituția reprezintă o probă, un test pe care un stat democratic trebuie să-l treacă pentru ca el să fie înscris în rândul statelor avansate ale lumii.
„Astăzi, când celebrăm 30 de ani de la momentul adoptării legii supreme a Republicii Moldova, într-un context geopolitic extrem de dificil, putem spune cu tărie că – da, Republica Moldova este un stat independent și suveran. Patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi, un stat care recunoaște și garantează dreptul tuturor la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase”, a declarat președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, prezent la eveniment.
Președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Veronica Roșca, a menționat că astăzi este un bun prilej pentru a reflecta asupra drumului parcurs de poporul moldovenesc și asupra valorilor fundamentale. „Acest document fundamental reprezintă contractul nostru social și expresia aspirațiilor noastre comune pentru libertate, demnitate, dreptate și prosperitate. Chiar dacă este o constituție tânără, Constituția Republicii Moldova, având 30 de ani, este garantul libertăților și drepturilor fundamentale ale cetățenilor, este cea care ne ghidează în construcția unei societăți echitabile și democratice”, a mai menționat deputata.
Ziua Constituției Republicii Moldova este marcată pe 29 iulie. Legea supremă a fost adoptată de Parlament la 29 iulie 1994 și a intrat în vigoare la 27 august 1994.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan