Societate

Coronavirus – Bilanţul a ajuns la 56 de morţi; avertisment al preşedintelui Xi Jinping

Bilanţul epidemiei de pneumonie virală din China a urcat la 56 de morţi şi aproape 2.000 de persoane contaminate, au anunţat duminică autorităţile locale, la o zi după avertismentul lansat de preşedintele Xi Jinping în legătură cu o accelerare a propagării noului tip de coronavirus, informează AFP.

Epidemia a ajuns deja în Europa şi în Australia, în pofida măsurilor luate de autorităţi pentru a încerca să limiteze propagarea infecţiilor.

Începând de luni, agenţiile de turism chineze nu vor mai putea să vândă rezervări hoteliere şi sejururi în grup, a anunţat postul public de televiziune chinez – CCTV.

Această criză s-a produs în sezonul sărbătorilor ocazionate de Anul Nou Chinezesc, când cetăţenii acestei ţări călătoresc în număr foarte mare, profitând de cele şapte zile de vacanţă pentru a fi alături de familiile lor.

Aproape 500 de medici militari au fost transferaţi la Wuhan, metropola din centrul Chinei unde a apărut virusul în decembrie, un oraş plasat apoi, de facto, în carantină. Autorităţile chineze au anunţat construirea în regim de urgenţă a două spitale pentru pacienţii infectaţi cu noul tip de coronavirus.

Cincisprezece noi decese au fost înregistrate, printre care o primă persoană decedată în Shanghai, iar alte 688 de noi cazuri de infecţii cu coronavirus au fost confirmate, numărul infecţiilor ajungând la un total de 1.976 în întreaga ţară, potrivit Comisiei naţionale pentru sănătate.

Un prim oraş chinez, Shantou, aflat la peste 1.000 de kilometri sud faţă de Wuhan, va implementa duminică, începând de la ora locală 24:00 (16:00 GMT), măsuri de restricţionare a accesului pentru toate vehiculele – cu excepţia celor care au un rol esenţial – în această metropolă cu peste 5 milioane de locuitori.

Autorităţile din Tianjin, care are peste 15 milioane de locuitori, au anunţat la rândul lor suspendarea începând de luni a curselor cu autobuzul pe distanţe lungi, devenind a doua mare metropolă chineză ce implementează o astfel de măsură după Beijing.

Franţa a anunţat la rândul ei, vineri, trei cazuri de contaminare confirmate, prezentate ca fiind primele din Europa. Australia a anunţat sâmbătă patru cazuri – persoane care s-au întors recent din China.

Cinci ţări din Asia sunt de acum afectate şi un al doilea caz a fost confirmat în Statele Unite. Un caz suspect a fost detectat în premieră şi în Canada.

Studiile realizate pe primii pacienţi infectaţi tind să indice faptul că rata de mortalitate a noului virus – denumit 2019-nCoV -, ce face parte din familia coronavirusurilor, este destul de scăzută.

Această rată de deces „este pentru moment mai mică de 5%”, a dezvăluit profesorul francez Yazdan Yazdanpanah, expert în cadrul OMS, care se ocupă de pacienţii din Franţa.

Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), care a făcut 774 de victime pe plan mondial în perioada 2002-2003, avea o rată de mortalitate de 9,5%.

În acest context, China a intrat în Anul Şobolanului sub stigmatul coronavirusului.

Related posts

Fadei Nagacevschi, despre numirile de la CSM: Corporativism, niște lucruri urâte

Albasat

Guvernul nu susține comerțul farmaceutic prin intermediul unităților mobile

Albasat

Oamenii din Nisporeni au pornit în goana după cumpărături la piaţă. O mare parte dintre ei nu respectă măsurile de siguranţă

Albasat

Leave a Comment