ALBASAT
Nisporeni Societate

COVID-19 la Nisporeni: Ce întreprind autoritățile

Comisia Situaţii Excepţionale Raionale Nisporeni  a  creat o celulă de criză, care gestionează situația privind infecțiile de coronavirus. Astfel, localnicii vor fi informaţi despre măsurile de precauție pentru prevenirea îmbolnăvirii. Totodată, membrii structurii noi create vor întreprinde acţiuni speciale după ce vor fi luate anumite hotărâri de către Comisia Naţională de Sănătate Publică, care urmează să se întrunească într-o şedinţă publică.

 SERGIU SOCOCOL, VICEPREŞEDINTELE RAIONULUI NISPORENI: “Această celulă de monitorizare a virusului COVID-19 s-a întrunit deja de trei ori. Ultima întrunire a fost după emiterea hotărârii Parlamentului la ziua de 17 martie.  Urmează după directivele care au fost date Comisiei  Naţionale de Sănătate Publică să se întrunească în prima şedinţă unde vor lua hotărârile de rigoare, care vor fi remise către autorităţile publice de nivelul 2 şi 1 la care respectiv ne vom întâlni şi vom interveni după caz la acele care vor fi impuse ca să luăm hotărârile ulterior în urma situaţiei la zi care va fi în localităţile raionului nostru.” 

Şi angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni sunt implicaţi în măsurile impuse de către autorităţi. Astfel, aceştia vizitează de cel puţin o dată în zi persoanele care se află în regim de autoizolare la domiciliu.

VIOREL TICAN, ŞEF – ADJUNCT AL SECŢIEI SECURITATE PUBLICĂ DIN CADRUL IP NISPORENI: „Persoanele care sunt în autoizolare sunt verificaţi de către angajaţii Inspectoratului de Poliţie o dată pe zi aleatoriu pentru verificarea dacă respectă normele impuse. În perioada de 14-16 angajaţii IP Nisporeni au atenţionat persoanele fizice şi juridice despre măsurile care se impun privind prevenirea şi răspândirea bolilor epidemiologice.”

Totodată, poliţiştii din Nisporeni au atenţionat că în cazul în care oamenii nu vor respecta regimul de autoizolare la domiciliu, aceştia ar pute să se aleagă cu sancţiuni.  De asemenea riscă amenzi şi cei care vor prezenta date eronate în fișele epidemiologice.

VIOREL TICAN, ŞEF – ADJUNCT AL SECŢIEI SECURITATE PUBLICĂ DIN CADRUL IP NISPORENI:  „Pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie de prevenire şi combaterea bolilor epidemiologice, dacă aceasta a adus în pericol sănătatea publică, persoana poate fi sancţionată cu amendă în mărime de la 450 la 500 unităţi convenţionale pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice este de la 1000 până la 1500 de unităţi convenţionale, echivalentul la persoanele fizice este de 22 de mii 500 de lei până la 25 de mii de lei. La persoanele juridice de la 50 de mii de lei până la 75 de mii de lei.  Pentru prezentarea intenţionată a unor date false sau incomplete ori refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fişei epidemiologice, persoana poate fi sancţionată cu amendă de la 450 la 500 de unităţi convenţionale. Suma în lei este de 22500 de lei şi 25 de mii de lei.”

Autorităţile de la Nisporeni au făcut un apel la responsabilitate și au îndemnat cetățenii să stea acasă, pentru a preveni răspândirea infecției cu Coronavirus de tip nou.

 GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI: „Dragii noştri, nisporenieni! Mesajul administraţiei publice locale, a primăriei oraşului Nisporeni este unul simplu. Să stăm acasă! Cum s-a demonstrat prin experienţa ţărilor europene, dar şi a Chinei doar prin solidarizare şi implicarea fiecăruia cetăţean noi putem depăşi această situaţie critică. Noi mulţumim cadrelor medicale pentru implicare şi care astăzi lucrează în regim de urgenţă. Şi vă rog pe fiecare în parte să-i ajutăm şi să-i ajutăm de data aceasta, stând acasă. Administraţia publică locală face tot ce-i posibil pentru a  înlătura răspândirea lui. Vă îndemn şi pe dvs să fiţi înţelegători şi răbdători să trecem împreună de această încercare şi cu siguranţă după vom rezolva toate problemele care ne stau în sarcină.Vă mulţumim pentru înţelegere!” 

 SERGIU SOCOCOL, VICEPREŞEDINTELE RAIONULUI NISPORENI:„Venim către toţi cetăţenii, locuitorii raionului nostru să fie toţi conştienţi şi mai mult ca atât să fim solidari în aceste clipe grele prin care trece şi ţara noastră. Acei  care vin în ţară să respecte întocmai regimul care se impune şi în alte ţări europene de unde vin concetăţenii noştri. Să nu ascundă faptul că au revenit în ţară, trebuie să respecte viaţa şi securitatea sănătăţii personale, cât şi a apropiaţilor lor. Să nu fie indiferenţi. Să stea izolaţi acasă. Vă rugăm foarte mult pe toţi ceilalţi, deoarece este un regim special, să stea lumea acasă măcar în perioada care este impusă pentru a nu da voie răspândirii acestui virus foarte periculos pentru toată populaţia noastră.”

 ION CIUBOTARU, MEDIC-IGIENIST (COORDONATOR) AL CSP NISPORENI: „Aş propune populaţiei că cea mai bună măsură este ca fiecare să stăm acasă, să nu ieşim în locuri publice şi să respectăm cerinţele atât de igienă, de dezinfecţie şi aerisirea încăperilor. În caz de apariţia unor simptome legate de aceste maladii, cum ar fi: tusea, temperatura, ar fi bine imediat să apelăm serviciul 112 sau medicul de familie la care sunteţi dvs  la evidenţă.”

Amintim că în data de 17 martie, Parlamentul de la Chișinău a aprobat hotărârea privind decretarea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe un termen de 60 de zile pentru a opri răspândirea COVID-19.

 

Related posts

Избиратели придут на выборы со своей ручкой, в перчатках и маске

Albasat

LIVE:  Consultări publice privind strategia de reformă a administrației publice 2023 – 2030

AlbasatTV, Nisporeni

Centrul de găzduire şi orientare a persoanelor fără domiciliu, plasat în carantină

Albasat

Leave a Comment