Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi Înălțarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoare cunoscută în popor ca și Ispasul. Înălțarea Domnului, care face parte din cele 12 sărbători domnești ale anului, este marcată la 40 de zile de la Învierea Domnului, transmite IPN.
În dimineața zilei este oficiată Sfânta Liturghie. Biserica marchează momentul când Iisus Hristos i-a adunat pe ucenicii săi în Munții Galilei, în fața tuturor s-a înălțat la cer cu trupul și le-a făgăduit venirea Sfântului Duh pe pământ peste zece zile, eveniment care va fi marcat la Duminica Mare sau Duminica Rusaliilor.
Creștinii se salută cu „Hristos s-a Înălțat”! și răspund „Adevărat s-a Înălțat”. Aceste formule de binețe diferă de la o regiune la alta. În unele localități creștinii se salută astfel timp de o zi, în altele – trei sau chiar zece zile.
Biserica spune că Ispasul este una dintre cele 12 sărbători împărătești ale bisericii ortodoxe și este marcată cu evlavie de creștini, pentru că în această zi este tradiția, ca și în ziua de Paști, să fie vopsite ouă roșii, să se coacă cozonac și pască.
Denumirea Ispas provine de la cuvântul slav „spasiteli”, adică Mântuitorul.
- Relaxare fiscală pentru contribuabili: termene extinse, amenzi reduse, facilități noi
- Tichetele de masă vor avea termen de valabilitate
- Motorina se scumpește cu 19 bani. Joi, prețuri noi la benzinării
- Elevii olimpici la istorie și limbă română au primit cadouri din partea Guvernului României
- Dreptul la demnitate și lupta împotriva discursului de ură | Podcast video cu Oxana Gumennaia