ALBASAT
Societate

Criză de resurse umane la Nisporeni

Numărul locurilor vacante din raionul Nisporeni a crescut cu 15 la sută în acest an faţă de 2018. Astfel,  Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă a expus 268 de oferte. La mare căutare sunt  croitoresele, cizmarii, mecanicii, brutarii, vânzătorii, dar și asistenţii medicali.

Specialiștii spun că piața forței de muncă din Nisporeni abundă în diverse oferte.
 PAVEL MUŞCHEI, ŞEFUL DIRECŢIEI PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ NISPORENI: “La moment la Direcţia pentru ocuparea foreţei de muncă sunt înregistrate 268 de locuri vacante. În comparaţie cu anul trecut chiar dacă nu este mare diferenţă, cu 15% este mai mare, adică sunt mai multe locuri vacante. Cele mai multe locuri vacante sunt în: industria uşoară, medicină, învăţământ. Din 10 februarie  a intrat în vigoare o lege nouă, legea cu privire la ocuparea forţei de muncă, care prevede şi stimularea persoanelor care creează locuri de muncă.” 
 Persoanele care nu au o profesie sau meseria lor nu este solicitată pe piaţa muncii, pot beneficia de cursuri de formare profesională sau recalificare.
PAVEL MUŞCHEI, ŞEFUL DIRECŢIEI PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ NISPORENI: “Persoanele care au absolvit şi nu-şi pot găsi un loc de muncă, noi îi ajutăm cu pregătirea profesională, ce ţine de calificare, recalificare, deci noi îi îndreptăm la cursuri, le plătim bursă şi cazarea le achităm noi. Durata cursurilor este de 6 luni:  operator, frizer, manichiură, pedichiură, electrogazosudor, electromecanic, diferite profesii sunt. Cursurile le pot face la Chişinău, Bălţi şi Cahul.”
 Valentina Ciobanu din satul Bălăneşti s-a pus la evidenţa Direcţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Nisporeni. Adolescenta a absolvit gimnaziul din localitate şi nu a avut posibilitate de a-şi continua studiile. Acum ea s-a arătat interesată de a face cursuri de formare profesională.
“Sunt obligată să-ţi explic beneficiile cursanţilor. Voi veţi avea bursă, este de 967 de lei, plus plata oferită pentru cazare, deci este de 1289 de lei. Noi mai oferim compensaţia tur-retur pentru transport, adică o dată la 2 luni, se plăteşte preţul pentru transport. Facem contractul, îţi dăm îndreptarea, şi în orice moment să fii gata că vei primi apelul telefonic de la Şcoala Profesională sau chiar prin intermediul nostru o să te anunţăm când se formează grupa, adică când ai să fii înmatriculată.” 
Tânăra şomeră a ales să facă cursuri de operator calculator. Ea este convinsă că după finalizarea acestora se va angaja mai uşor în câmpul muncii.
 VALENTINA CIOBANU, ŞOMERĂ: “Sunt în căutarea unui post de muncă.  Îmi oferă şansa să fac cursuri în timp scurt, de 2 luni. După aia am să mă angajez la un post de muncă mai uşor.” 
  Chiar dacă piaţa muncii din raionul Nisporeni se confruntă cu lipsă de angajaţi, cei care sunt în căutarea unui post de lucru nu se prea grăbesc să le ocupe. Asta o demonstrează numărul de şomeri înregistraţi, în prezent, la Direcţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
 ELENA SÎRBU, SPECIALIST PRINCIPAL AL DIRECŢIEI PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ NISPORENI: „În perioada de la 1 ianuarie 2019 până în prezent avem înregsitraţi 484 de şomeri, dintre care 221 de femei. În câmpul muncii au fost plasaţi 113 şomeri, dintre care 33 femei. La moment avem înregistraţi 210 de şomeri, dintre care în jumătate, 105 sunt femei.” 
  Maria Munteanu din satul Cioreşti este mamă a şase copii. La ai săi 42 de ani, femeia nu a fost angajată niciodată în câmpul muncii. Ea susţine că şi-ar dori să lucreze ca bucătăreasă.
MARIA MUNTEANU, ŞOMERĂ: „Eu am 6 copii şi nu lucrez nicăieri. Eu tot creşteam copii.
– Cum vă decurcaţi cu şase copii? – Iată aşa bine. Avem animale, mai vindem, creştem păsări.
– Dar oricum e greu fără un post de muncă? – E greu, dar ce să facem?  Vreau să-mi caut un post de muncă. Iată vine iarna, într-adevăr trebuie să plătim lumina, telefonul, grădiniţa, am fete la şcoală.”
 Şi Anatol Ciochină din or. Nisporeni este şomer de câteva luni. Bărbatul a muncit 18 ani în Italia, după care a decis să revină acasă. Pentru că el are studii în medicină, îşi caută un post de muncă în acest domeniu.
 ANATOL CIOCHINĂ, ŞOMER: „Am absolvit pe atunci Institutul de Medicină din Chişinău, actualmente Universitatea de medicină „Nicolae Testimiţeanu” din Chişinău. M-am întors, deoarece totuşi după o anumită perioadă cât m-am aflat acolo, ai nevoie de patrie, de ţara unde te-ai născut, de rude, prieteni.  M-am adresat aici în raion şi au spus că trebuie să fac din nou un curs de 3-4 luni şi după aceea mă angajez definitiv.” 
Cel mai plătit job vacant din Nisporeni este mecanic auto la o întreprindere din oraş. Angajatul în acest post ar putea obţine un salariu lunar de la 6 mii până la 10 mii de lei, în dependenţă de volumul de lucru îndeplinit.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/
https://vk.com/id524319409
https://ok.ru/profile/564484387545
https://twitter.com/AlbasatL/
https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/
 
 
 
 
Source: albasat.net

Related posts

Agricultorii din centrul și sud-estul țării anunță proteste în mai multe raioane

Albasat

13 человек, инфицированных COVID-19, умерли сегодня, не справившись с болезнью

Albasat

Alte 474 cazuri de infectare cu COVID-19 în Moldova. Bilanțul a ajuns la 28 697

Albasat

Leave a Comment