Cumpărarea anvelopelor noi, de iarnă, este o investiție care face toți banii. Ce poate fi mai de preț decât siguranța familiei tale?
Iată câteva sfaturi de cumpărare a anvelopelor și alți factori de care trebuie să ții cont când oferta din piață include zeci de mărci și sute de tipuri de cauciucuri.
Dimensiunea anvelopei și alți factori
Dimensiunile anvelopelor sunt primele filtre pe care le completeze atunci când accesezi un magazin online de specialitate. Atunci când temperatura scade sub 7 grade, mașinile trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă, pentru a păstra caracteristicile de manevrabilitate și frânare ale mașinii. Atunci când devin alunecoase, înghețate și insidioase, cauciucurile de iarnă devin cu atât mai importante pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic.
Majoritatea șoferilor aleg anvelope pentru toate anotimpurile, care sunt concepute să fie folosite pe tot parcursul anului, în toate condițiile meteorologice. Acestea oferă o aderență bună, chiar și pe vreme umedă și cu zăpadă, însă nu la nivelul anvelopelor de iarnă, care asigură acea tracțiune de care este nevoie pe drumurile înzăpezite și înghețate.
Ține cont și de alți factori, cum ar fi consumul, nivelul de zgomot și aderența. Există și anvelope ecologice, care au anumite avantaje:
- Oferă un randament mai ridicat al consumului de carburant
- Au un grad mai mare de aderență pe drum umed
- Se opresc mai repede pe carosabil atunci când frânezi
- Reduc și emisiile de dioxid de carbon.
Anvelopele de iarnă au simbolul fulg de nea; lângă acesta apar alte simboluri: „M+S”, „MS”, „M.S.”, „M&S”. Simbolul „S” indică Snow sau zăpadă, iar simbolul „M” înseamnă Mud sau noroi. Anvelopele prevăzute cu aceste simboluri sunt omologate pentru drum cu noroi și zăpadă.
Evaluarea uzurii și înlocuirea anvelopelor
Fiecare șofer, oricât ar fi de bun, trebuie să se adapteze condițiilor de drum pe timp de iarnă. Foarte important este să verifice din timp uzura anvelopelor și dacă aceasta este mare, ar fi recomandat să le înlocuiască. Cauciucul este supus uzurii, deci în timp banda de rulare se uzează și astfel înălțimea ei scade. Asta are consecințe negative: crește riscul de acvaplanare (derapaj pe carosabil), scade siguranța vehiculului și poate duce și la accidente. Înălțimea benzii este un parametru important, ce determină caracteristicile anvelopei, inclusiv aderența și manevrabilitatea.
Evaluarea uzurii benzii de rulare apare ca număr pe peretele lateral al anvelopei, prin urmare citirea acestui indicator este simplă și nu necesită abilități speciale. Dacă acest număr este mai mare, atunci anvelopa va dura mai mult timp. Dacă indicatorul este intermediar, asta este un semnal că anvelopa va trebui înlocuită cu una nouă, în viitorul apropiat.
Pentru a alege corect anvelopele de iarnă, din gama uimitoare de mărci și tipuri de cauciucuri, ține cont și de producători, de garanțiile oferite de aceștia. Există mai multe lucruri cu privire la aceste aspecte în materialele de marketing ale producătorului de anvelope.
Nu toate anvelopele au o garanție pe durata de viață a benzii de rulare. Doar anumiți producători de jante și anvelope oferă garanția comercială, ce se dă până la atingerea uzurii benzii de rulare (de 1,6 mm pentru autoturisme). Acesta ar trebui să fie în plus, față de garanția privind calitatea fabricației sau defectele.
Presiunea anvelopelor
Întotdeauna, înainte de a pleca la drum lung, verifică presiunea la anvelope. Asta este foarte important mai ales în sezonul de iarnă, când anvelopele trebuie să facă față la carosabilul acoperit cu gheață și zăpadă. Dacă ești tentat să reduci presiunea anvelopelor, asta „va duce la o manipulare mai slabă și nu va îmbunătăți aderența”, după cum spun specialiștii.
Care este starea drumului pe care vei circula?
Când alegi anvelopele de iarnă trebuie să ții cont și de condițiile rutiere, de starea drumului, de zona în care locuiești. Dacă vei conduce pe drumuri montane sau deluroase, atunci ai nevoie de anvelope de iarnă, care să ofere siguranță pe gheață și zăpadă.