Portal de știri
Nisporeni Societate

Cum evoluează situația pandemică în raionul Nisporeni? Detalii de la medicul Ion Ciubotaru

Situația epidemiologică în raionul Nisporeni se îmbunătățește. Ultimul val de COVID-19 a afectat practic toate localitățile din raion, însă începând cu luna august cazurile de infecție au început să descrească. La moment este înregistrat un singur caz activ de infecție cu COVID-19.

Ion Ciubotaru, medic igienist în cadrul CSP Ungheni (Nisporeni): Din 2020 deja au trecut 6 valuri de creștere a acestei infecții. Ultimul val pe care l-am simțit a fost valul 6, în care a început o creștere în luna iunie și până la jumătatea lunii august am avut o creștere, iar în a doua jumătate lunii august a început o diminuare a infecției.

Dacă e să vorbim de cifre concrete, noi prin luna iunie – începutul lui iulie aveam peste 100 cazuri pe săptămână. Evident cea mai mare creștere a fost la începutul începutul lunii iunie când am avut 115 cazuri. Practic erau afectate toate localitățile din raion. La ziua de astăzi am ajuns la o situație ca niciodată. Astăzi în raion avem numai un caz activ, în Nisporeni.

În ultimele 6 săptămâni, de la 88 de cazuri am avut și 50, și 40, și 20. În ultima săptămână pe care am raportat-o luni, erau înregistrate 9 cazuri de infecție. Aceste cazuri au fost înregistrate numai în 4 localități. Din aceste 9 cazuri deja astăzi sunt tratate 8 și este doar unul activ”.

Chiar dacă situația se ameliorează, persoanele în etate rămân totuși cele mai expuse riscului.

Ion Ciubotaru, medic igienist în cadrul CSP Ungheni (Nisporeni): Dacă e să vorbim de persoanele cu risc mai sporit la această infecție sunt persoanele în etate, persoanele cu comorbidități și evident și copiii, dar totuși persoanele în etate sunt cele mai sensibile la această infecție. 80% din persoane au decedat din cauza suferirii organelor respiratorii, au avut pneumonii bilaterale care a și dus la decese. E îmbucurător faptul că în valul al șaselea am avut numai un deces, dar evident că ne pare rău. Nu a putut fi scăpată această persoană de consecințele acestei maladii și a decedat. Sperăm că de comun cu populația din raion să ajungem la o situație epidemiologică bună ca această infecție să dispară din republică”.

În context, autoritățile îndeamnă oamenii să continue respectarea măsurilor anti-COVID, precum păstrarea distanței în locurile aglomerate, dezinfectarea mâinilor și purtarea măștii, cea mai eficientă soluție, totuși, rămânând vaccinarea.

Ion Ciubotaru, medic igienist în cadrul CSP Ungheni (Nisporeni): Noi venim cu propunerea de a nu înceta măsurile de restricții, dar totuși să nu uităm de distanța dintre persoane în locurile aglomerate, să nu uităm de dezinfecția mâinilor, igienizarea încăperile. În cazul când simțim semne de boală ar fi de dorit să purtăm masca. Dacă am trecut deja la unele măsuri ce țin de prevenirea acestei infecții, pe lângă aceste măsuri pe care le-am menționat eu socot că una din cele mai principale măsuri este vaccinarea împotriva aceste infecții. La noi în raion sunt în jur de 30% populație vaccinată, deja au primit 2 sau 3 doze de vaccin. Scopul nostru este să scăpăm de această infecție și trebuie măcar 70% din populație să fie vaccinată. Evident că astăzi avem și unele cazuri de infectare la persoanele vaccinate, dar trec foarte ușor sau practic bolnavii nu simt maladia. Cazurile mai grele sunt la cei nevaccinați.

Noi astăzi avem vaccinuri îndeajuns pentru întreaga populație. La depozitul central din Chișinău sunt rezerve. Noi avem Pfizer, Sinovac, Sinopharm. Stocul este îndeajuns pentru vaccinarea populației. Vă îndemn să trecem această măsură de prevenire a infecției și în comun dacă vom respecta măsurile pe care le-am menționat înainte avem șansa să scăpăm de această infecție”.

În total, pe perioada pandemică în raion au fost înregistrate 5333 cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 1274 cazuri în 2020, 2032 cazuri – în 2021, iar în 2022 până la moment sunt 2036 cazuri. Din aceste 2036, în valul pandemic 6 au fost înregistrate 388 cazuri.

Related posts

Cum poate fi detectată dependența față de tehnologiile informaționale și ce consecințe are

Albasat

Cursul valutar oficial la 04.05.2022

Albasat

Ziua Europei și Ziua Victoriei, marcate la Nisporeni

Albasat

Leave a Comment