Portal de știri
Fără categorie

Cunoaşte-ţi candidaţii de pe circumscripţia nr. 16 Ungheni. Profil candidat: Octavian Țîcu

Anul/data nașterii:

Год/дата рождения:

46 de ani

Locul nașterii:

Место рождения

satul Costuleni, raionul Ungheni.

Afiliere politică:

Политическая принадлежность:

S-a implicat deschis în politică în anul 2013, când a deținut, pentru o scurtă perioadă, funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Iurie Leancă, fiind propus de Partidul Liberal.

Scurtă biografie:

Короткая биография:

Istoric și fost boxer profesionist, fost participant la Jocurile Olimpice (1996).

 A făcut studii de licență, masterat și doctorat la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România.

 

Din 2003 ocupă mai multe funcții în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, de la șef de catedră până la cea de director al Institutului de Istorie şi Ştiinţe Politice a instituției de învățământ.

 

Din anul 2012 este membru al Comitetului Executiv în proiectul internațional Sharing History Cultural Dialogues, Proiect al Uniunii Europene și EUROCLIO (Asociația Profesorilor de Istorie din Europa).

 

În prezent (decembrie 2018) este cercetător-științific la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei și conferențiar universitar la Facultatea Istorie și Filozofie a Universității de Stat din Moldova.

Activitate partinică:

Партийная деятельность:

În martie 2015, Octavian Țîcu s-a alăturat grupului de inițiativă de formare a Partidului Popular European din Moldova, motivându-și decizia prin faptul că PPEM este „un partid antisistemic, de protest” și că are susținerea UE și a factorilor de decizie de la Bruxelles.7

 

 La alegerile locale generale din 14 iunie 2015 Octavian Țîcu a fost ales consilier raional în Ungheni din partea Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă”. El a renunțat la funcție însă la două luni de la obținerea mandatului.

 

Pe 20 august 2015, în cadrul ședinței consiliului raional Ungheni, Octavian Țîcu a anunțat că părăsește Partidul Popular European.

 

În ultimii ani, Octavian Țîcu a avut un discurs critic la adresa guvernării, iar în iunie 2018 s-a alăturat protestelor împotriva guvernului, organizate de partidele pro-europene de opoziție.

 

 

Inițiative de rezonanță:

Известные инициативы:

 

Scurtă descriere a averii:

Короткое описание имущества:

În ultimii doi ani – 2017 și 2018 – a avut venituri din mai multe surse: din funcția de cercetător și coordonator științific la Institutul de Istorie – 160 062 lei, de la Fundația Soros, ziarul Cotidianul, Jurnal TV, USM și alte două organizații 415 739 de lei.

 

Soția sa a avut venituri din activitatea didactică și științifică la ULIM, Institutul de Istorie și de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

 

 Alți 32 de mii de lei Octavian Țîcu i-a obținut din publicarea unei cărți la editura ARC.

 

 Candidatul deține un apartament cu o suprafață de 128,3 m.p., dobândit în anul 2015 și a cărui valoare ar fi de 739 530 de lei.

 

La bunuri mobile, Octavian Țîcu indică faptul că deține o mașină Ford Focus produsă în 2017 și cumpărată în 2019 10 990 de euro. Pe conturi curente (pe care candidatul le indica drept conturi pentru salarii) – deținea la momentul depunerii declarației 83 de mii de lei. Pe un alt cont curent, deschis în România, Octavian Țîcu indică faptul că deține 2300 de euro.

Integritate:

Неподкупность:

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

 

Related posts

ANRE, reacție la discuțiile despre existența premiselor de reducere a tarifelor la gaze

AlbasatTV, Nisporeni

Practici de implicare civică vor servi drept sursă pentru un film artistic cu rol educațional creat în Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 28.01.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Persoanele din Nisporeni care sunt în căutarea unui loc de muncă sunt așteptate să participe la Târgul locurilor de muncă din cadrul expoziției „Fabricat în Moldova-2023”

AlbasatTV, Nisporeni

Natalia Gavrilița a discutat cu locuitorii din raionul Nisporeni despre măsurile Guvernului de susținere a populației

AlbasatTV, Nisporeni

Cod galben de ninsori și ghețuș

AlbasatTV, Nisporeni

IMPORTANT! Cum să ne protejăm de incendiile provocate de sobe. Recomandările pompierilor nisporeneni

AlbasatTV, Nisporeni

FAO și Japonia ajută gospodăriile rurale moldovenești să depășească efectele crizei

AlbasatTV, Nisporeni

Clasă pentru copiii refugiați din Ucraina, deschisă la Nisporeni. Olesea Șevcenko: „Suntem recunoscători”

AlbasatTV, Nisporeni

Prevenirea cancerului de col uterin trebuie să fie o prioritate pentru autorități și populație

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment