Dealul Bălănești din raionul Nisporeni, cel mai înalt punct de pe teritoriul Republicii Moldova, a fost inclus într-un traseu ecoturistic. Astfel, acesta poate deveni un punct dezvoltat de atracție turistică din Republica Moldova.
Dealul Bălănești face parte din unul din 4 trasee unice ce traversează localitățile: Călărași, Strășeni, Nisporeni și Ungheni. Ele pot fi parcurse atât pe jos, cât și cu bicicleta.
Traseele ecoturistice sunt elaborate în cadrul Programului Sipoteni – Capitala Tineretului 2020/2021 dezvoltate și implementate de către Asociația Națională pentru Turismului Receptor (ANTRIM), în colaborare cu organele statului pentru îmbunătățirea perspectivelor sectorului serviciilor turistice.
Astfel, Dealul Bălănești se va regăsi pe traseul cu numele „Drumul Poștei Regale”. ANTRIM descrie acest traseu cu un drum de vechime, când strămoșii căutau căi scurte și comode de circulație, între codrii seculari, ape abundente, cât mai departe de pericolele atacurilor din partea hoardelor străine.
Traseul are itinerarul: Sipoteni – Valcinet – Izvorul lui Ștefan cel Mare – Temeleuti – Balanesti – Cabaiesti – La Deleanu – La Doru – Sipoteni, și cuprind destinații precum: legendarul izvor La Șipot, simbolul apariției comunei Sipoteni; Câmp din levănțică pentru poze fenomenale; Dealul Poștei Regale; Poarta Neamului, casă tradițională care te va duce în timp; Dealul Bălănești, de unde poate fi admirată întreaga regiune; La Dealeanu. Traseul are o distanță de 37 km cu o durată de parcurgere de 8 – 10 ore.
Dealul Bălănești, cunoscut și sub denumirea de Piscul lui Miron, este cel mai înalt punct de pe teritoriul Republicii Moldova, având altitudinea de 430 m (429,5 metri, potrivit altor surse). Acesta este situat în partea central-vestică a Republicii Moldova, la aprox. 30 de km de granița cu România, și la aproximativ 60 km vest de capitala Republicii Moldova, Chișinău. A fost numit după satul omonim din raionul Nisporeni, fiind situat la sud-vest de această localitate. În prezent, în vârful dealului sunt instalate antenele de telefonie mobilă.
În comuna Bălănești, Nisporeni locuiesc 2 170 persoane. Satul de la poalele Codrilor a moștenit numele de Bălănești de la merele bălănele. Aceste mere se coc în luna iulie, sunt mici și suculente, iar în zona asta creșteau multe poiene cu asemenea pomi.