ALBASAT
Societate

Parlamentul susține limitarea costurilor aferente creditului nebancar

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege care limitează costurile aferente creditului nebancar sau leasingului financiar contractat pe un termen de până la doi ani. Aceste costuri nu vor putea depăși valoarea debursată conform contractului. Pentru împrumuturile în valoare de până la 50 de mii de lei, acordate persoanelor fizice, se interzice modificarea clauzelor contractuale care au ca efect mărirea obligațiilor de plată ale debitorului, transmite IPN.

Organizațiile de creditare nebancară vor fi obligate să raporteze la cel puțin unul din birourile istoriilor de credit care, la rândul lor, vor fi obligate să facă schimb de informații între ele.  Pentru o transparență mai mare a costurilor de creditare, organizațiile de creditare nebancară vor fi obligate să publice pe paginile lor web instrumentele de evaluare a costului total al creditului.

Proiectul prevede, de asemenea, creșterea capitalului social minim al organizațiilor de creditare nebancară de la 300 mii de lei la 1 milion de lei. Alte modificări prevăd restricționarea organizațiilor de creditare nebancară în a atrage fonduri rambursabile de la public. Pe de altă, li se va acorda dreptul de a contracta împrumuturi subordonate, similare practicii din domeniul bancar.

În țară activează circa 160 de organizații de creditare nebancară, activele cărora depășesc 10 miliarde de lei. Portofoliul de creditare însumează 9 miliarde de lei, dintre care 7,5 miliarde de lei sunt credite și 1,5 miliarde lei leasing. Din totalitatea de credite acordate, 80 % revin persoanelor fizice.

Related posts

Un bărbat a fost blocat sub plăci de beton după prăbușirea unui perete

Albasat

Cursul valutar oficial la 15.04.2020

Albasat

Cursul valutar oficial la 26.04.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment