Portal de știri
Societate

Departamentul de Stat al SUA: Orice încercare de deconectare a centralei Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană e inacceptabilă

Orice încercare de a deconecta centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua electrică ucraineană și de a redirecționa energia către zonele ocupate de Rusia este „inacceptabilă”, a avertizat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA potrivit CNN.

„Este clar că bombardamentele și confiscarea de către Rusia a centralelor electrice și a infrastructurii din Ucraina fac parte din strategia sa de a crea crize energetice în Europa. Condamnăm cu fermitate orice acțiune la ZNPP sau în altă parte care are impact asupra sănătății și bunăstării civililor din întreaga regiune”, a declarat Patel, într-o conferință de presă.

„Nicio țară nu ar trebui să transforme o centrală nucleară într-o zonă de război activă și ne opunem oricăror eforturi ale Rusiei de a transforma în arme sau de a deturna energia de la centrală”, a continuat el.

„Pentru a fi foarte clar, centrala ZNPP și energia electrică pe care o produce aparțin pe bună dreptate Ucrainei”. Operatorul de energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a anunțat joi că centrala nucleară Zaporojia a fost deconectată de la rețeaua națională ucraineană pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcționare. Ultimele două reactoare aflate în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie a fost oprite joi, după ce incendiile din apropiere au deteriorat liniile electrice. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că alimentarea cu energie electrică de la centrala ocupată de Rusia a fost restabilită, dar în prezent aceasta rămâne deconectată de la rețeaua energetică a Ucrainei.

Related posts

Две женщины из Дрокии были задавлены пьяным водителем

Albasat

Moldova și Georgia au convenit recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare

Albasat

Ion Chicu: Plecarea prim-ministrului nu înseamnă blocarea activității instituției

Albasat

Leave a Comment