ALBASAT
Moldova Plus

Deportările, una dintre cele mai dureroase pagini din istoria românilor din Nisporeni

Desfăşurate în masă şi în valuri succesive, deportările au constituit una din cele mai dureroase pagini din istoria românilor basarabeni.

În Basarabia, deportările au început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când circa 5 mii de familii, aproximativ 20 mii de persoane au fost smulse din vatră strămoşească şi strămutate forţat în Siberia. În opinia autorităţilor sovietice, toţi cei care au „colaborat” cu administraţia română, aşa-numiţii chiaburi şi comercianţi, erau consideraţi drept elemente contrarevoluţionare şi antisovietice şi urmau să fie deportate. Zeci de mii de oameni au fost ridicaţi cu brutalitate din casele lor şi duşi în lagăre de muncă forţată în Siberia şi în Kazahstan.

Mii de cetățeni au fost deportați și din raionul Nisporeni. Listele cu numele nisporenenilor deportați sunt publicate în „Cartea memoriei – catalogul victimelor totalitarismului.”

Tatiana Gheorghiev, profesoara de istorie la Liceul Teoretic “Boris Cazacu” din oraşul Nisporeni ne-a povestit cine și de ce a fost deportat în 1941și modul în care oamenii exilați din RSSM au supraviețuit în locurile de exil.

Deportările au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953.

Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Cu toate acestea, acțiuni de strămutare a basarabenilor și bucovinenilor au avut loc și între cele trei valuri.

Desfăşurate în masă şi în valuri succesive, deportările au constituit una din cele mai dureroase pagini din istorie. ALBASAT a căutat să afle ce ştiu oamenii întâlniţi ocazional în stradă despre aceste valuri de deportări.

La Nisporeni se organizează evenimente comemorative. Victimele represiunii politice sunt comemorate anual pe 6 iulie și la conferințe individuale sau mese rotunde. Memoria privind modul în care deportările staliniste au atins oraşul Nisporeni se păstrează pe o placă comemorativa, instalată pe Casa Naţională.

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, mii de persoane au fost urcate în vagoane și trimise în Siberia. Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma represiunilor comuniste, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953.

Al doilea și al treilea val de deportări au avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când cel puțin 35 de mii de oameni au fost trimiși în Siberia, și în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951, când au fost deportate peste 700 de familii.

Din raionul Nisporeni au fost deportați peste 760 de oameni. În prezent, în viață au rămas doar 150.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/

https://vk.com/id524319409

https://ok.ru/profile/564484387545

https://twitter.com/AlbasatL/

https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/

Related posts

CUM POȚI SĂ-ȚI GĂSEȘTI UN LOC DE MUNCĂ ÎN NISPORENI?

AlbasatTV, Nisporeni

(VIDEO/FOTO) Alimentaţia echilibrată şi mişcarea zilnică, reţeta pentru o viaţă ferită de spitale şi medicamente

AlbasatTV, Nisporeni

Viața din scaunul cu rotile: o lecție de independență

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment