ALBASAT
Societate

Deputat ucrainean: Rusia folosește falsurile despre foametea din Karabakh pentru a distrage atenția de la Ucraina

În timp ce atenția întregii lumi se concentrează asupra agresiunii ruse împotriva Ucrainei, Moscova a declanșat un război hibrid în Caucazul de Sud, iar propaganda rusă face spume la gură despre presupusa blocadă a Karabakhului și criza umanitară. Acest lucru a fost anunțat în emisiunea de la Moldova 1 de către deputatul Radei Supreme a Ucrainei, șeful Comisiei interparlamentare ucraineano-azere, Volodymyr Kreydenko, transmite IPN.

Deputatul a vorbit despre un experiment pe care l-a făcut personal la mijlocul lunii ianuarie, în cadrul căruia a comandat mâncare la mai multe restaurante din Karabakh și, potrivit lui, s-a convins, că acolo nu există o catastrofă umanitară.

„Putem urmări un experiment social, acum răspândit pe YouTube, unde activiștii comandă mâncare în Karabakh și totul le reușește. Ei comandă diverse bucate pentru mai multe persoane și niciodată nu li s-a refuzat, invocând lipsa de alimente”, a spus Kreydenko. Potrivit politicianului, Rusia și sateliții săi din Karabakhul ocupat, care aparține de iure Azerbaidjanului, „repetă tehnicile lor preferate de propagandă privind catastrofa umanitară din Donbas și Crimeea pentru a crea un pretext de destabilizare ulterioară a situației din Caucaz.

Deputatul a reiterat,  că „o adevărată catastrofă umanitară pusă în scenă chiar de Rusia, are loc cu adevărat pe teritoriile din Ucraina, ocupate temporar de statul agresor”.

„Rușii susțin, că Azerbaidjanul a blocat coridorul Lacinsk spre Karabakh. Dar realmente el este deschis. Fluxurile video parvenite de acolo demonstrează situația adevărată, camioanele cu produse alimentare având acces de trecere. Rușii vor doar să influențeze în continuare Azerbaidjanul și Armenia, impunându-le pe agendă o catastrofă umanitară”, a spus Kreydenko.

Cu câteva zile mai devreme, Maurizio Geri, fost analist al Comandamentului comun NATO și al Statului Major Italian, a publicat în ediția de la Bruxelles „Politico.eu” analiza sa despre „noua implicare a Rusiei în Caucaz”, în care afirmă, că Moscova și aliatul său, miliardarul apropiat lui Vladimir Putin și prezentul lider al Karabakhului, Ruben Vardanyan, încearcă să perturbe pacea în regiune.

Teza conform căreia Kremlinul și sateliții săi din Armenia și alte țări încearcă să submineze situația din Caucaz a fost exprimată mai devreme la Moldova 1 de un alt politician ucrainean –Mihail Podolyak- consilier al biroului președintelui.

În opinia sa, Rusia distorsionează situația din Karabakh în scopul  încercării de „a distrage atenția și a o reorienta lumea de la războiul ucrainean spre alte puncte de conflict, astfel încât întregul glob să privească încolo”.

Related posts

O femeie din Ștefan Vodă, confirmată cu COVID-19, s-a stins la spital

Albasat

Viorica Dumbrăveanu: Se poate reveni la restricții drastice dacă situația nu este favorabilă

Albasat

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor: Nu există dovezi științifice că alimentele sunt o cale de transmitere a virusului

Albasat

Leave a Comment