ALBASAT
Societate

Deși există cerere, Moldova nu poate exporta alte produse apicole decât miere

Deși există cerere pe piața europeană, Republica Moldova exportă doar miere, nu și alte produse apicole, pentru că la Chișinău nu există un laborator național care ar testa calitatea unor produse ca polenul, ceara, propolisul și lăptișorul de matcă.

Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova, Vasile Dolghieru, a precizat pentru IPN că un impediment este și prețul mic de achiziție. „Noi nu avem piață de desfacere pentru aceste produse. Apicultorii s-au obișnuit cu prețurile cu care ei le vând produsul la piață consumatorului final, iar prețurile pe piața internatională la produsele angro sunt mai mici. Și este o părere printre apicultori că mai bine nu produc decât să vândă ieftin”, a specificat Vasile Dolghieru.

95 la sută dintre cantitățile de miere exportate de Republica Moldova sunt în vrac, pentru care se oferă prețuri mai mici în comparație cu exportul mierii în ambalaj.  „Tendința Asociației Exportatorilor este de a trece la produse alimentare pe bază de produse apicole, pentru ca să ieșim direct la consumatorul final. E vorba de produse ambalate în borcane, dar aici e o altă piață, pe care este greu de străbătut”, a menționat Vasile Dolghieru. Pentru ca Republica Moldova să exporte miere în borcane, sunt necesare cheltuieli mari de marketing și promovare.

„Avem exporturi în borcane, dar cantitățile sunt încă mici și nu prea există doritori de a accepta un produs necunoscut pe piață. Este necesar să găsim distribuitori, la rețelele comerciale mari nu putem să ne ducem. Aici avem foarte mulți procesatori, exportatori care s-au înregistrat și au posibilitatea să exporte, însă exportă cantități mici, în comparație cu cele internaționale”, a explicat Vasile Dolghieru.

Totodată, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole a spus că Republica Moldova ar putea exporta cantități mai mari de miere dacă în țară s-ar mări suprafețele de păduri de salcâm și de tei. „Cea mai solicitată pe piața europeană este mierea de salcâm, care la noi nu poate fi obținută de apicultori în stare pură, întotdeauna este și miere din alte flori de primăvară, în timp ce procesatorii de miere din Europa solicită anume miere pură de salcâm. În anii 90 ai secolului trecut, multe păduri de salcâm din Moldova au fost tăiate, fie pentru lemn de foc, fie pentru lemn destinat confecționării butoaielor. Ungaria a avut un program, încă prin anii 70, prin care s-au sădit copaci de salcâm și în prezent Ungaria este pe primul loc în Europa în ceea de privește exportul mierii de salcâm”, a subliniat Vasile Dolghieru.

În Republica Moldova sunt peste 7800 de apicultori înregistrați. În 2020 s-au produs circa 3500 de tone de miere. Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru mierea autohtonă. Cele mai mari cantități de miere se exportă în Italia, Franța, Slovenia, România, Polonia, Germania.

Related posts

Moldova și Germania negociază un acord în valoare de 8,6 milioane de euro

Albasat

Indemnizații mai mari pentru familiile cu copii în anul 2021

Albasat

Viorica Dumbrăveanu: Se poate reveni la restricții drastice dacă situația nu este favorabilă

Albasat

Leave a Comment