Curtea Europeană a Drepturilor Omului punctează încălcări grave în cauza ex-deținutului politic Valentin Eșanu împotriva Republicii Moldova. Potrivit avocaților, clientului lor i s-a încălcat dreptul de a nu fi reținut și arestat arbitrar, dreptul de a fi eliberat în timpul procedurii, dar și dreptul de a contesta într-un recurs arestul preventiv. Mai grav, spun apărătorii, este faptul că procurorii au separat intenționat cauze penale în proceduri diferite pentru a eluda prevederile constituționale care interzic deținerea în stare de arest mai mult de 12 luni.
„Problema arestului în Republica Moldova, chiar dacă în societate se vorbește mai puțin acum, a rămas tot așa de gravă. Acele persoane care erau implicate în arestări excesive în perioada în care domnul Eșanu a fost arestat, iar domnia sa a fost arestat mai bine de 20 de luni, lucrează nestingherit și acum. Și tot nestingherit și acum aplică arestarea preventivă, așa cum o aplicau”, a declarat avocatul Petru Balan într-o conferință de presă la IPN,
Un alt avocat, Sorin Tighineanu, a menționat că aceiași procurori care au admis încălcări în privința lui Valentin Eșanu activează și acum. Aceiași judecători care au examinat recursurile lor la aplicarea arestului preventiv activează și acum. Valentin Eșanu a fost încarcerat în 2017 și eliberat în 2019. De atunci lucrurile nu s-au schimbat. „În opinia mea, nu poți schimba lucrurile având aceleași persoane care au admis așa derapaje grave în libertățile unei persoane. Și nu am fost doar noi în perioada respectivă”, a remarcat avocatul.
Valentin Eșanu susține că prin decizia emisă CEDO a constatat că i-a fost încălcat dreptul la o justiție corectă. El a prezentat o listă a persoanelor care, în opinia sa, se fac vinovate de toate încălcările admise. Pe lista sunt procurori, judecători și alți oameni ai legii. Potrivit lui, a fost implicat și fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, în safeul căruia a fost găsită o notă informativă cu privire la dosarul fabricat în privința sa, cu indicații despre anii de închisoare la care urma să fie condamnat.
Valentin Eșanu a avut și un mesaj de recunoștință adresat Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Potrivit lui, dacă nu era echipa de la Delegația UE, ar fi fost arestată și soția sa, care a fost supusă constant intimidărilor. Valentin Eșanu a adus mulțumiri și reprezentanților ambasadelor statelor UE acreditate la Chișinău că nu au rămas indiferenți și au participat la ședințele de judecată.
Valentin Eșanu a făcut apel la conducerea țării să revină la proiectul de lege care prevede sancționarea celor care se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO. În opinia sa, persoanele vinovate sunt cele care trebuie să suporte sumele stabilite pentru recuperarea prejudiciului cauzat victimelor fărădelegilor, și nu cetățenii prin contribuțiile lor la bugetul de stat. Acesta a mai spus că banii pe care statul urmează să-i acorde ca urmare a deciziei CEDO îi va plăti unui birou de avocați care să se ocupe de tragerea la răspundere a persoanelor vinovate în cauza sa.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan