ALBASAT
Moldova Plus

Dezastru ecologic la Soltăneşti. Oamenii aruncă deșeurile la trei gunoiști improvizate

Dezastru ecologic în satul Soltăneşti, raionul Nisporeni. În extravilanul localităţii – un tablou dezolant: deşeuri din plastic, sticle, pungi, conserve, scutece, tehnică uzată sau resturi de la materiale de construcţii. Gunoiştea a apărut aici, după ce consiliul sătesc a decis că oamenii pot să-şi evacueze gunoiul într-o groapă de la marginea localităţii. Însă, resturile menajere sunt aruncate de localnici peste tot. Inspectorii pentru Protecţia mediului Nisporeni au înaintat prescripţii primarului ca să soluţioneze problema, însă acesta deocamdată nu a dat niciun răspuns.

Andrei Cârlig, inspector principal al inspecției pentru protecția mediului Nisporeni: „Această gunoişte este amplasată aici conform unei decizii a consilierilor locali.  S-a ales acest amplasament din considerente că este o groapă. Nu este un loc binevenit  pentru cetăţeni, pentru că este lângă drumul central.  Este o gunoişte care nu respectă toate cerinţele sanitare şi ecologice.”

Potrivit inspectorilor pentru protecţia Mediului Nisporeni, primarul localităţii ar putea fi amendat pentru că nu a întreprins măsuri pentru ca deşeurile să nu fie aruncate la întâmplare.

Andrei Cârlig, inspector principal al inspecției pentru protecția mediului Nisporeni: “În urma unui act de inspectare au fost înmânate anumite prescripţii. Dumnealui, neîndeplinind aceste prescripţii va fi sancţionat conform art.154, aliniatul 11, neîndeplinirea şi neglijarea pentru depozitarea deşeurilor. Va fi sancţionat de la 30 până la 60 unităţi convenţionale.”

Şi asta nu e tot. Dacă acum  câţiva ani în localitate era doar o gunoiște improvizată, în prezent sunt tocmai trei. Culmea este că soluţii civilizate încă nu  pot  fi găsite.

Nicolae Vasilache, primarul satului Soltănești: “Noi în altă parte n-avem unde să o mutăm. Dacă se va umple această groapă, nici nu ştiu unde s-ar putea de dus gunoiul. Oamenii s-au învăţat că înainte făceau case cu chirpici şi acum dărâmă şi fac din fortani şi tot pământul acesta tot acolo îl duc. Noi, de fapt lucrăm cu Bărboieni, cu Grozeşti ca pe viitor să facem o gunoişte împreună ca să le separăm. Cred că pe viitor va fi altă situaţie.”

Primarul spune că locuitorii din  sat nu sunt singurii care aduc deșeurile la gunoiştele din Soltăneşti, dar vin şi cei din  localităţile vecine.

Nicolae Vasilache, primarul satului Soltănești:  “Vin din Valea Trestieni, vin din Bărboieni, din Grozeşti, din Zberoaia, i-am prins. Dar degeaba că n-ai ce le face.”

Totuşi, inspectorii pentru protecţia mediului susţin că este de competenţa primarului să interzică cetăţenilor să arunce deşeurile în locuri neautorizate.

Andrei Cârlig, inspector principal al inspecției pentru protecția mediului Nisporeni:  “Dl primar ar fi trebuit să informeze cetăţenii că este interzisă depozitarea în orice loc neautorizat pe teritoriul satului Soltăneşti.  Gunoişti neautorizate sau stihinice pe întreg teritoriul raionului Nisporeni sunt foarte multe. Noi încercăm în măsura posibilităţilor de a da careva prescripţii domnilor primari.  Dar, cu părere de rău, mulţi primari nu se conformează cerinţelor ecologice sau de mediu şi urmează a fi sancţionaţi conform Codului Contravenţional.”

La rândul lor, localnicii  recunosc că aruncă gunoiul la întâmplare, dar spun că nu altă soluţie.

“Trebuie să fie o gunoişte. Undeva trebuie de dus gunoiul.

  • Dvs unde îl duceţi?
  • La gunoişte, acolo. Dar unde să-l ducem?! Dacă dăm foc, ne amendează, dar unde să-l ducem?! Pe marginea drumului?! Nu se poate. Unde să-l punem?!  Acolo era groapa pentru gunoi, dar alţii îl pun chiar în margine şi ajung deşeurile pe câmpuri. Iată, care-i problema.”

” – Dvs unde duceţi gunoiul?

  • Unde?! Nu avem animale, nu prea avem aşa gunoi.  Îl pun în grădină ca îngrăşământ pentru pământ.”

În satul Soltăneşti locuiesc 1557 de oameni. De la începutul anului, 18 persoane fizice din raionul Nisporeni şi o persoană cu funcţie de răspundere au fost amendate pentru că au aruncat deşeuri în locuri neautorizate.

 

 

 

Related posts

TINERII ȘOMERI DE IERI – PATRONI AZI

AlbasatTV, Nisporeni

(VIDEO/FOTO) CRIZĂ DE MEDICI DE FAMILIE ÎN NISPORENI

AlbasatTV, Nisporeni

(FOTO/VIDEO) ÎNVĂŢĂMÂNTUL DUAL – O ŞANSĂ LA ANGAJARE

Leave a Comment