ALBASAT
Societate

Din 1 noiembrie, şoferii obligaţi să circule cu farurile aprinse

  Atenție șoferi! Din 1 noiembrie conducătorii auto sunt obligați să circule cu faza scurtă a farurilor conectată chiar și pe timp de zi. Deşi reglementarea nu prevede o amendă pentru cei care încalcă legea, aceştia oricum vor fi traşi pe dreapta de către inspectorii de patrulare şi vor fi avertizaţi că trebuie să se conformeze pentru siguranţa lor.

Regulamentul Circulaţiei Rutiere obligă soferii să circule cu farurile aprinse pe timp de zi în perioada 1 noiembrie- 31 martie. Măsura vine să sporească securitatea în trafic, mai ales că în sezonul rece vizibilitatea pe drumuri este redusă.

 SERGIU MARIAN, OFIŢER PENTRU SISTEMATIZAREA CIRCULAŢIEI RUTIERE ÎN CADRUL IP NISPORENI: “Începând cu ziua de mâine, 1 noiembrie, până la 31 martie toţi conducătorii auto sunt obligaţi de a pune în funcţiune lumina de întâlnire a farurilor. Acest scop are loc preîntâmpinarea accidentelor rutiere. Să fie mai vizibile în trafic automobilele în condiţii de ceaţă densă şi vizibilitate redusă.” 

Conducătorii auto care nu vor conecta luminile pe timp de zi se vor alege doar cu o avertizare. Ei vor fi preîntâmpinaţi pentru siguranţa lor de către inspectorii de patrulare. În schimb, şoferii care vor fi depistaţi că circulăîn condiţii de ceaţă densă, fără a conecta farurile, se vor alege cu amenzi.

 SERGIU MARIAN, OFIŢER PENTRU SISTEMATIZAREA CIRCULAŢIEI RUTIERE ÎN CADRUL IP NISPORENI: “Articolul 240, aliniatul 1, Codul Contravenţional prevede că nerespectarea exigenţelor la căderea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă, aceşti conducători auto pot fi sancţionaţi cu amendă de la 15 unităţi  până la 30 de unităţi, cu aplicarea a trei puncte de penalizare. Deci în cazul în care când vor fi depistaţi în condiţii de ceaţă densă, aceştia vor fi atraşi la răspundere contravenţională.”

Şoferii din Nisporeni spun că vor respecta regulile.

 “Fiecare şofer care deţine permis de conducere trebuie să ştie că de la 1 noiembrie se circulă cu luminile aprinse şi cu cauciucuri de iarnă. Ne străduim să ne conformăm acestor reguli. Trebuie să vină cumva din subconştientul fiecăruia că trebuie să ne conformăm anumitor legi. Nu este necesar să fim de fiecare dată biciuiţi din spate ca să facem un lucru.” 

“Noi şi anii trecuţi am mers cu luminile aprinse, pentru că e mai sigur.   În perioada de iarnă-primăvară, mi se pare până în martie.”

“Pentru siguranţa noastră a tuturor. Este prevăzut în Regulamentul circulaţiei rutiere de la 1 noiembrie până la 31 martie, pe timp de zi, pe timp de noapte, ca în toată Europa trebuie să mergem cu lumina conectată la maşini.

– Respectaţi întotdeauna? – Desigur, altfel, nu că ne temem de amenzi, dar este prevăzut în Regulament, trebuie să respectăm.”

 “Cel mai bine şoferul trebuie să fie atât de vigilent, pentru că e pentru sine şi este pentru altul. Iar dacă şoferul nu judecă cum trebuie, atunci amenda nu-l ajută.  Mă protejez şi pe mine, şi protejez şi pe altul. Asta este, fiindcă poate nu este nimeni asigurat că cineva vine pe contrasens şi Doamne fereşte câte se pot întâmpla. Dar aşa puţin atrage atenţie măcar cât de cât.” 

 “Bineînţeles că cunosc şi o respectăm, noi chiar am luat-o de mai înainte, pentru că timpul acum e puţin mai noros şi bineînţeles le folosim. Pentru siguranţă, pentru că se vede mai bine şi maşina din faţă, chiar şi pietonul poate să observe la distanţă mai mare.” 

Poliţiştii îndeamnă şoferii să-şi regleze farurile înainte de sezonul rece.
Potrivit normelor tehnice, unghiul de cădere al farurilor trebuie să fie uşor înclinat, pentru a nu orbi şoferii care vin din contrasens.

În majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, şoferii sunt obligaţi să circule cu farurile pornite pe durata întregului an. Iar în România, conducătorii care nu se conformează acestei reglementări pot fi amendaţi cu până la 2000 de lei. În ţara noastră, amenzile pentru aceste încălcări au fost anulate în anul 2014. Inspectorii de patrulare recomandă şoferilor ca odată cu răcirea bruscă a vremii să schimbe pneurile de vară cu cele de iarnă. Cei care nu-şi vor echipa corespunzător automobilul, în cazul în care carosabilul va fi acoperit cu zăpadă sau polei, se vor alege cu amenzi.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/

https://vk.com/id524319409

https://ok.ru/profile/564484387545

https://twitter.com/AlbasatL/

https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/

 

Related posts

Radu Marian: Ne dorim investitori serioși la Aeroport, nu companii fantomă

AlbasatTV, Nisporeni

Renato Usatîi: Dodon vrea să mai umble prin țară, să arate că este un președinte grijuliu

Albasat

CNAM a alocat 150 mln lei pentru operaţii în cadrul programelor speciale

Albasat

Leave a Comment

Leave a Comment