ALBASAT
Societate

Dionis Cenușa: Percepția UE față de Moldova este geopolitizată

Politologul Dionis Cenușa, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, consideră că, atunci când Uniunea Europeană își propune să medieze și să găsească soluții politice, ea o face cu succes. Deocamdată, Moldova poate fi considerată o excepție de la această eficiență diplomatică pe care o demonstrează UE în Georgia, de exemplu. Politologul mai crede că percepția UE față de Moldova este una geopolitizată, deoarece președinția, guvernarea în ansamblu este asociată cu forțele pro-ruse, iar UE așteaptă timpuri când vor veni la guvernare forțe pro-europene, ceea ce nu este corect. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice: „Președinția Germaniei în UE: impact pentru Europa, impact pentru Republica Moldova”, organizate de Agenția de presă IPN.

În opinia lui Dionis Cenușa, atitudinea UE este „o eroare de calcul strategic”, deoarece, crede el, lucrurile trebuie văzut în perspectivă. Potrivit lui, Moldova se află la o cotitură extrem de gravă și se poate „scufunda”, dacă nu ia decizii corecte cu ajutorul partenerilor externi. „Și societatea moldovenească are un rol important, ea trebuie să se informeze corect, să se detașeze de clișeele politice. Un rol important are și mass-media, și societatea civilă, care ar fi bine să se axeze pe obiectivul general strategic al țării, care este integrarea europeană, nu pe susținerea unei tabere politice”, a spus el.

Dionis Cenușa a venit cu o recomandare către UE și, indirect, pentru Germania, ca să revadă felul în care sunt aplicate anumite condiționalități în Parteneriatul Estic. „Atunci când factorul oligarhic reprezintă o problemă pentru instituțiile democratice din Republica Moldova, același factor oligarhic este nociv pentru procesele democratice din Georgia sau Ucraina. Când vorbim despre condiționalități pe care UE le cere în mod responsabil pentru Moldova, aceleași criterii trebuie aplicate față de Georgia și Ucraina. UE folosește uneori instrumente extreme de eficiente în unele cazuri și uită de ele în altele”, a remarcat politologul.

În altă ordine de idei, politologul se întreabă „de ce Moldova nu demonstrează suficientă inteligență ca sa înțeleagă că parcursul european este calea pentru a rezolva o mulțime de probleme?”. Potrivit lui, datorită faptului că cetățenii moldoveni pot obține cetățenia UE prin pașapoartele române și cele bulgare, se pierde motivația de a accede în UE. „Însă, COVID-19 și pandemia au demonstrat cât de fragilă este posibilitatea de a te numi cetățean european, când frontierele sunt închise. Când circulația în interiorul UE este restricționată, tu nu poți beneficia de același beneficii. Criza sanitară ne-a trezit pe noi să realizăm că dacă nu creăm condiții acasă, UE poate dispărea ca o alternativă”, a spus Dionis Cenușa. Politologul afirmă că transformările trebuie să aibă loc în Moldova cât mai repede posibil, deoarece criza sanitară se poate repeta, la proporții cu mult mai mari.

Dezbaterile „Președinția Germaniei în UE: impact pentru Europa, impact pentru Republica Moldova”, sunt ediția a 142-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.

Related posts

Cursul valutar oficial la 26.08.2022

AlbasatTV, Nisporeni

Radu Marian: Restituirea TVA pentru agenții economici din Găgăuzia va avea loc din bugetul local, nu cel național

AlbasatTV, Nisporeni

Zimbru a învins-o la Orhei pe Milsami

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment