ALBASAT
Societate

Doar o parte din pacienții cu COVID-19 vor fi testați la externare

Persoanele confirmate cu COVID-19, dar care sunt asimptomatice, vor fi excluse din autoizolare după zece zile de la primirea rezultatului pozitiv, fără efectuarea testului de control. Pacienții care vor prezenta semne clinice, dar forme ușoare și medii, vor fi externați sau excluși de la tratamentul la domiciliu după zece zile de la apariția semnelor și adițional trei zile fără simptome, la fel fără efectuarea testului de control. Modificările legate de excluderea testării repetate pentru unele categorii de pacienți, dar și includerea în testarea planică a unor categorii de persoane care necesită internare, se conțin în Protocolul provizoriu COVID-19, ed.III, prezentat astăzi, 25 august, de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, transmite IPN.

Marina Golovaci, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a declarat că protocolul a fost modificat în baza evidențelor internaționale ale Centrului de control al mmaladiilor din SUA și Europa, racordate cu OMS. Este vorba despre abordări noi cu privire la contagiozitatea persoanelor care au suportat infecția COVID-19.

Președinta Comisiei de specialitate în epidemiologie, doctorul habilitat în științe medicale, Angela Paraschiv, a menționat că s-au făcut cercetări legate de perioada în care persoana infectată cu COVID-19 nu mai prezintă risc pentru cei din jur. Dat fiind faptul că, după însănătoșire, testul este pozitiv o perioadă îndelungată, persoana era izolată. Or, cercetările au arătat că, deja la a noua zi, virusul nu a mai fost viabil pe mediile de cultură. Același lucru e și în cazul persoanelor  la care au dispărut semnele clinice, chiar dacă testul este pozitiv.

În cazul pacienților cu forme grave, contagiozitatea este mai îndelungată. Respectiv, aceștia vor fi externați în baza însănătoșirii clinice și se menține efectuarea testului negativ după trei zile de la dispariția semnelor clinice. Totodată, se menține efectuarea testelor la externare pentru toți copiii internați cu pneumonii confirmate și forme severe de boală și toții copii de până la șapte ani.

Președintele Comisiei de specialitate în domeniul medicinei de familie, profesorul Ghenadie Curocichin, a menționat că suplimentar vor fi supuși testării pacienții care necesită spitalizare. Este vorba despre pacienții cu diagnostic oncologic confirmat, și anume cei care vin pentru cure de radioterapie sau chimioterapie, cei care se internează pentru intervenții chirurgicale. La fel, vor fi testați pacienții cu boli de sistem, cu boli autoimune, cei infectați cu HIV/SIDA, cu tuberculoză și pacienții care urmează să sufere intervenții de transplant. Toate aceste categorii vor testate cu maximum 48 de ore până la internare.

Președintele Comisiei de specialitate în domeniul bolilor infecțioase, profesorul Tiberiu Holban, susține că, la nouă luni de la declanșarea pandemiei, nu există un tratament etiologic eficient, care ar satisface toate necesitățile. Noul protocol vine cu exluderea mai multor preparate, însă rămân două antivirale – remdesivir și favipiravir.

Până pe 24 august, în Republica Moldova au fost confirmate 33,8 mii cazuri de COVID-19 și 945 de decese asociate noului coronavirus.

Related posts

Omagiu Mariei Bieșu în ziua în care ar fi împlinit 89 de ani

AlbasatTV, Nisporeni

Energocom a selectat două companii de la care să cumpere gaze pentru din această vară

AlbasatTV, Nisporeni

Populația Moldovei scade și îmbătrânește

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment