Portal de știri
Societate

Doar unul din trei studenți ai Universității Agrare studiază agronomie, ministru

Ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, s-a întâlnit joi cu reprezentanții universităților care au protestat în fața Guvernului împotriva reformei care prevede absorbția mai multor instituții de învățământ superior. Și deși le-a spus că toate revendicările lor vor fi analizate, ministrul a subliniat că în acest moment doar unul din trei studenți ai Universității Agrare de Stat studiază o specialitate legată de agronomie, iar restul sunt școlarizați la drept și științe economice, transmite IPN.

La întâlnire au fost prezenți Virgiliu Morei, președintele sindicatului Universității Agrare de Stat din Moldova și Oleg Chihai, președintele sindicatului „Știința” al Federației Sindicale a Educației și Științei.

Într-un comunicat de presă al MECC se menționează că, în cadrul discuției, aceștia au subliniat că susțin procesul de modernizare a instituțiilor de învățământ superior și de cercetare, reforma fiind necesară demult, divergențe existând asupra modului practic de realizare a acesteia. Liderii sindicali au înaintat în scris revendicările și solicitările lor, printre care exprimarea dezacordului cu privire la restructurarea Universității Agrare de Stat din Moldova și a institutelor de cercetare.

La rândul său, ministrul Anatolie Topală a dat asigurări că cerințele protestatarilor vor fi examinate. În același timp, el a amintit că actualmente doar unul din trei studenți ai Universității Agrare studiază o specialitate legată de agronomie. Consecința acestui fapt este că universitatea nu are viabilitate în situația în care ar școlariza studenți doar la specializări agricole. Potrivit MEC, acest fapt a fost confirmat de conducerea universității în precedentele întâlniri de lucru.

Ministrul a subliniat că, în cazul în care vor fi constatate aspecte care ar necesita discuții suplimentare, ar putea fi stabilite alte întrevederi cu reprezentanții instituțiilor respective.

Reprezentanții sindicatelor Universității Agrare de Stat din Moldova au organizat joi o acțiune de protest în fața Guvernului, manifestându-și dezacordul față de reforma anunțată de Ministerul Educației și Cercetării. Aceștia declară că nu sunt împotriva unei reforme bine gândite, însă sunt contra faptului ca instituția să fie absorbită. Potrivit lor, este imposibil ca într-o țară agrară să nu existe o instituție de învățământ superior de profil. Protestului s-au alăturat și sindicatele Universității de Stat din Tiraspol și sindicatele „Știința”.

Related posts

Comisia Europeană anunţă crearea unor centre naţionale de verificare a informaţiilor. Proiect de 9 milioane de euro

Albasat

Cursul valutar oficial la 23.07.2020

Albasat

Generatoare de curent electric pentru trei instituții medicale din Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment