În raionul Nisporeni se înregistrează un număr total de 177 de șomeri. Datele aparțin Direcției Ocuparea Forței de Muncă (DOFM) Nisporeni.
Din numărul total de șomeri, 100 sunt femei, numărul fiind în creștere față de începutul anului, când erau înregistrate 94 femei cu statut de șomer.
Pe parcursul lunii octombrie a fost înregistrat un număr de 54 șomeri, numărul fiind în scădere față de începutul anului, când era înregistrat un număr de 71 persoane.
Conform vârstei și categoriilor șomerilor, în ultima lună s-a înregistrat următoarea situație: tineri (16-24) – 6 șomeri dintre care 2 femei; tineri (16-29) – 10 șomeri dintre care 4 femei; tineri (16-35) – 17 șomeri dintre care 7 femei; persoane cu vârsta 55-65 ani – 11 șomeri dintre care 4 femei.
În ultima lună au fost plasate în câmpul muncii 4 persoane, dintre care 2 femei, numărul fiind în descreștere. Cel mai mai mare număr de persoane angajate a fost în luna septembrie – 31, iar cel mai mic în iulie – 3.
Pe parcursul anului au beneficiat de ajutor de șomaj mai multe persoane. De exemplu, pe parcursul lunii octombrie 42 de persoane, dintre care 18 femei, au intrat în plată pe parcursul perioadei de raportare, iar 17 persoane, dintre care 9 femei, au beneficiat de ajutor de șomaj la finele lunii de raportare. Mărimea medie a ajutorului de șomaj în ultima lună a constituit 1790,92 lei.
În context, DOFM precizează că dreptul la ajutorul de șomaj se stabilește de către subdiviziunile teritoriale. Acesta se acordă în baza cererii de acordare a ajutorului de șomaj depuse de către șomer la subdiviziunea teritorială.
Decizia privind acordarea ajutorului de șomaj se adoptă în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acordare a ajutorului de șomaj.
Ajutorul de șomaj se stabilește șomerilor care întrunesc cumulativ următoarele condiții:
– nu realizează venituri din activități de muncă la momentul stabilirii ajutorului de şomaj;
– au activat şi au realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de asigurări sociale de stat de cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării;
– nu refuză un loc de muncă corespunzător sau să participe la măsurile active de ocupare a forței de muncă oferite de subdiviziunea teritorială conform planului individual de angajare a șomerului.
Procedura de examinare a cererii de stabilire a dreptului la ajutorul de șomaj se stabilește de către Guvern.
La moment, în raionul Nisporeni se înregistrează și un număr mare de locuri de muncă vacante, acesta fiind în creștere față de începutul anului. La finalul lunii octombrie numărul locurilor vacante a constituit 236.

- Se scumpesc coletele și scrisorile. Noi tarife la Poșta Moldovei
- Zilele de pomenire să le facem în liniște și cu credință, preot
- 39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl
- Ungheniul găzduiește Festivalul Podul de Flori
- „Miss Gimnaziu 2025”: Fetele din Nisporeni și Țuțora au demonstrat ce înseamnă talentul și încrederea!