Portal de știri
Societate

Două la sută din populația Republicii Moldova a fost vaccinată împotriva COVID-19

Două la sută din populația Republicii Moldova a fost vaccinată împotriva COVID-19. Totodată, au fost imunizați 60 la sută dintre lucrătorii medicali, 24 la sută dintre angajații din educație și 30 la sută dintre persoanele care se află în centre de plasament, a anunțat astăzi, 13 aprilie, Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit lui Ceban, odată cu inițierea campaniei de vaccinare în Republica Moldova, la 2 martie, morbiditatea prin COVID-19 a scăzut în rândul lucrătorilor medicali cu 75 la sută.

La 1,5 la sută dintre persoanele imunizate au fost raportate reacții adverse post-imunizare. 3,8 la sută dintre reacții adverse au fost catalogate drept forme moderate și s-au manifestat prin alergie și febră de la 38,5 grade în sus. Iar 96,2 la sută dintre reacții au fost apreciate drept forme ușoare – durere locală, febră până la 38,5 grade, oboseală, dureri musculare, articulare. Potrivit lui Alexei Ceban, nu a fost raportat niciun caz de tromboze sau alte forme severe de reacții post-imunizare.

Epidemiologul de la ANSA a atenționat că 1 din 5 pacienți cu COVID-19 pot face tromboze dacă nu au fost vaccinați, în timp ce în rândul persoanelor imunizate pot face tromboze de la 1 din 100 de mii până la 1 din 1 milion de pacienți.

Alexei Ceban a precizat că în total Republica Moldova a recepționat circa 118 mii doze de vaccinuri împotriva noului coronavirus. Din cele 86 de mii de doze de ser AstraZeneca, care are denumirea comercială și de Vaxzevria, au fost distribuite centrelor de vaccinare 75,7 mii de doze, fiind administrate 73 la sută din dozele repartizate. Din cele 24,5 mii de doze Pfizer/BioNTech, au fost distribuite 12,2 mii de doze, fiind administrate 99 la sută din dozele repartizate. Mai sunt și două mii de doze Sinopharm recepționate de Republica Moldova, din care jumătate au fost distribuite centrelor de vaccinare, fiind administrate 70 la sută din dozele repartizate.

Potrivit epidemiologului, de astăzi, 13 aprilie, începe vaccinarea populației cu Pfizer, doza a doua.

Related posts

Înainte de vacanța de iarnă, elevii vor învăța online

Albasat

Cei vinovați de concesionarea în detrimentul statului trebuie deconspirați, deputat

Albasat

Certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP au facilitat creșterea exporturilor de fructe în UE

Albasat