Două proiectile au fost descoperite în raionul Nisporeni, în data de 27 iulie. În primul caz, este vorba de un obiect explozibil, care a fost găsit într-o grădină din satul Vărzăreşti, de către stâpâna gospodăriei, în timp ce efectua lucrări agricole. Imediat, aceasta a alertat serviciile specializate. În urma investigaţiilor demarate, s-a constatat că obiectul metalic reprezintă un proiectil de artilerie, care a rămas în pământ de pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial. Obuzul prezenta pericol de a exploda. Acesta a fost ridicat de genişti şi a fost transportat în condiţii de maximă securitate la Baza militară de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca pentru a fi distrus.
Nicolae Musteață, ofițer superior al serviciului prevenție a SSE Nisporeni: “În primul caz a avut loc în satul Vărzăreşti, unde a fost depistat un proiectil de artilerie de calibru 122 mm. Serviciile desconcentrate, deplasându-ne la faţa locului, s-a depistat o muniţie neexplodabilă, ce datează din cel de-al doilea război mondial. Concomitent fiind anunţat Serviciul Batalionului de Geniu “Codru”, unde la ora 17:40 a fost ridicat de către grupa de minare.”
Un alt obiect explozibil a fost descoperit de către un bărbat din comuna Cioreşti, la fel, în timpul lucrărilor agricole din grădină. Ce-i drept, în acest caz, stăpânul nu s-a grăbit să anunţe organele abilitate. Abia spre seară, s-a decis să apeleze serviciul de urgenţă 112. La faţa locului s-a deplasat Grupa Operativă a Inspectoratului de Poliţie Nisporeni, militarii şi salvatorii care au identificat tipul proiectilului, care de asemenea este de producţie sovietică. Totodată au fost anunțati și geniștii Armatei Naționale. Aceştia au venit a doua zi. Între timp, pentru a preveni riscurile, zona a fost încercuită de polițiști.
Nicolae Musteață, ofițer superior al serviciului prevenție a SSE Nisporeni: “Tot la data de 27.07.2020, aproximativ la orele 21:38 a parvenit apel de depistare a muniţiei în satul Cioreşti. Serviciile de desconcentrare, ieşind la faţa locului s-a depistat un proiectil de artilerie de calibru 35. Dat fiind fapătul că era pe timp de noapte, a fost asigurată paza de către Inspectoratul de Poliţie, iar a doua zi, astăzi, 28 iulie, proiectilul a fost ridicat şi transportat în condiţii de siguranţă la Centrul de Instruire. În ambele cazuri exista pericol de explozie a ambelor proiectile.”
Anul acesta geniștii au intervenit în raionul Nisporeni deja de şase ori. Specialiştii atenţionează că dacă întîmplător aţi găsit o grenadă, obuz sau oricare alt obiect explozibil, nici într-un caz nu-l atingeţi. Geniştii spun că, aceste muniţii sunt extrem de periculoase, din cauză că, au stat în pământ, zeci de ani şi ar putea să explodeze în orice clipă.
Anual, geniştii Armatei Naţionale distrug sute de obiecte explozive găsite pe întreg teritoriul ţării.