ALBASAT
Actualitate Societate

Dreptul la Dreptate: Contrabandiștii moldoveni condamnați în Europa rămân liberi în Moldova

Contrabandiștii moldoveni condamnați în Europa rămân liberi în Moldova, constată  reprezentanții asociației obștești „Dreptul la Dreptate”. Într-o conferință de presă la IPN, președintele asociației, Pavel Grigorciuc susține că, spre regret, în multe state europene contrabanda cu țigări înflorește, aceasta având rădăcini în estul Europei, inclusiv în Republica Moldova. Și acest fenomen, potrivit lui, are un impact semnificativ asupra economiei țărilor europene. Unele state sunt extrem de afectate de volumul contrabandei: fiecare al patrulea pachet de țigări din comerț fie a fost adus prin contrabandă, fie a fost produs la fabrici clandestine.

„Acest business ilegal este controlat de criminalitatea internațională, din care fac parte, din păcate, și conaționali de-ai noștri. Protagonistul investigației noastre a devenit cetățeanul Mihail Filip Raileanu, născut pe 19 septembrie 1981. El este și cetățean al României, însă în acest stat este dat în urmărire, fiind vizat în alte cauze penale. Acesta este unul dintre baronii, regii contrabandei moldovenești, este inclusiv unul dintre cei mai mari furnizori de țigări. Dar face contrabandă nu doar cu țigări. Avem informații că această grupare este implicată și în trafic de droguri. Bărbatul a fost condamnat în Belgia la 7 ani de închisoare, însă acest fapt nu-l împiedică să facă contrabandă de proporții, în parteneriat cu lumea criminală internațională”, susține Pavel Grigorciuc.

Liderul „Dreptul la Dreptate” a amintit despre faptul că în luna ianuarie a acestui an, jandarmeria Franței a reușit să deconspire cea mai mare fabrică clandestină de țigări din istoria țării. Ulterior, organele de drept franceze au făcut demers către autoritățile de la Chișinău, întrucât în cadrul acestei fabrici clandestine activau și cetățeni moldoveni.

„Din păcate, unii reprezentanți ai organelor noastre de drept au sabotat investigațiile și au refuzat să-și ajute colegii francezi. În legătură cu acest fapt, încă în februarie am publicat pașaportul român al acestui cetățean (Mihail Filip Raileanu) pentru a informa opinia publică și pentru soma justiția moldovenească să se ocupe de aceste personaje care prejudiciază statele prietene Republicii Moldova”, a notat activistul.

Pavel Grigorciuc a declarat că, după condamnarea lui Raileanu și anunțarea lui în urmărire internațională, prin intermediul Interpol, acesta se plimbă liber în Republica Moldova. Asociația a înaintat un demers către autorități și către organele de drept în care descrie detaliat aspectele ilegale ale activității acestuia. Reprezentanții Asociației „Dreptul la Dreptate” solicită ca sentința din Belgia să fie pusă în aplicare. Pentru că Republica Moldova nu-și extrădează proprii cetățeni, să-l încătușeze aici, în țară, pentru ispășirea pedepsei.

Related posts

Combaterea violenței față de femei înseamnă mai multe șanse de dezvoltare pentru societate, conferință

AlbasatTV, Nisporeni

Отдельные детские сады могут быть открыты с 1 июня, Игорь Додон

Albasat

Băncile vor putea aplica o marjă maximă de 3% la creditele ,,Prima casă”, din 2022

Albasat

Leave a Comment