ALBASAT
Societate

Duminică va fi organizat un exit-poll

În ziua alegerilor prezidențiale, pe 1 noiembrie, va fi organizat un exit-poll. Inițiativa aparține unui grup de experți din societatea civilă. Sondajul nu va fi organizat tradițional la ieșirea din secțiile de votare. Din cauza pandemiei, acesta va fi efectuat la telefon.

„Organizăm acest exit-poll pentru că, în primul rând, vrem să contramandăm ideile de a manipula rezultatele alegerilor de către Ambasada Rusiei. De fapt, această campanie de manipulare a alegerilor a pornit deja. Ea este bine văzută la noi, nu este binevenită, dar nu avem ce-i face, asta este. Dar ea a pornit deja și noi o să încercăm să facem acest exercițiu democratic, exit-poll, pentru a încerca să contramandăm rezultatele manipulării alegerilor”, a declarat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, într-o conferință de presă la IPN.

„Există încercări ale Ambasadei Rusiei și, de fapt, nu ale ambasadei doar, ci și ale Kremlinului, prin experții trimiși aici, pentru a-l ajuta pe domnul Dodon de a  manipula rezultatele alegerilor. Mai exact, de a organiza alegeri în așa fel încât cetățeanul care vine să voteze parcă votează corect, parcă votează conștient pentru domnul Dodon, dar este pregătit foarte bine în prealabil să voteze pentru domnul Dodon”, a mai spus Arcadie Barbăroșie. El a îndemnat cetățenii, în primul rând, să nu se sperie de acest exercițiu și să încerce să răspundă la întrebările care li se adresează. Or, cei care vor apela votanții nu vor reține numărul de telefon sau persoana care răspunde la telefon.

Sociologul Vasile Cantarji, de la Compania CBS Research, a declarat că în ziua alegerilor urmează a fi telefonați câteva mii de cetățeni, care vor fi întrebați despre comportamentul lor electoral deja realizat. Potrivit lui, indiferent că acest exercițiu este realizat la secția de votare sau la telefon, are funcția de control și validare a rezultatelor alegerilor. Totodată, acest tip de sondaj le oferă cercetătorilor și analiștilor politici un bogat material empiric. Prin astfel de sondaje poate fi realizată o analiză mult mai amplă a exercițiului deja realizat.

Cetățenilor apelați le vor fi adresate două întrebări de bază: „Dacă a fost deja la vot” și „Cu cine a votat?”. De asemenea, le vor fi adresate câteva întrebări scurte de ordin demografic – gen, vârsta, studiile și regiunea. Alte date care ar permite identificarea respondentului nu vor fi colectate. Nu va fi înregistrat nici numărul de telefon, pentru ca să nu existe legătură cu răspunsul acordat. „Rugămintea este să fiți cât mai sinceri, să fiți cât mai receptivi, pentru că opțiunea dumneavoastră de vot nu va fi comunicată nimănui, ci va fi inclusă în acele procente pe care intenționăm ulterior să le calculăm și să le prezentăm la finalul zilei, după închiderea secțiilor de votare”, a mai spus Vasile Cantarji.

Victor Ciobanu, analist independent, a declarat că în Republica Moldova există deja o tradiție înrădăcinată – guvernarea de fiecare dată este tentată să fraudeze alegerile, folosindu-se de resursa administrativă. „Iată că acum venim cu un exit-poll pentru a contracara aceste tentative ale guvernării în pofida declarațiilor că va fi un scrutin liber și corect. Și guvernarea ar fi cea mai cointeresată în acest lucru. Știm că tentația de a frauda este mult prea mare. Și rezultatul este o miză mult prea mare ca să-i credem pe cuvânt. În altă ordine de idei, este un exercițiu democratic de care se face uz practic în toate țările dezvoltate, în țările democratice, mai puțin în Republica Moldova”, a mai spus Victor Ciobanu.

Ștefan Gligor, expert independent, a spus că la fiecare ciclu electoral Republica Moldova este în fața unei bătălii inegale, cu propaganda, manipularea, programare socială, tehnologii politici, care lucrează pentru cei finanțați din bani murdari, dar și reprezintă alte state aici, în Moldova. Potrivit lui, s-a  ajuns la situația de a  nu avea încredere în organele de stat responsabile de alegeri. Și dubiile au apărut după experiența scrutinelor din 2016 și 2019, la care au fost aduși organizat oameni, care au fost mituiți pentru a vota într-un mod sau altul etc. În opinia sa, luând în considerare toți acești factori, acest instrument va permite înțelegerea rezultatului real al acestui scrutin.

Valeriu Pașa, expert „WatchDog.MD”, a declarat că există foarte multe indicii care trezesc îngrijorări cu privire la acest scrutin. Una dintre ele ține de un eventual monopol a ceea ce se numește exit-poll, așa cum a fost la alegerile locale din Chișinău, cu finanțare obscură. Potrivit lui, exit-poll-ul va fi desfășurat pe data de 1 noiembrie. Dacă pe 15 noiembrie va fi și turul doi, și în acea zi va avea loc un exercițiu similar. Cetățenii vor fi contactați telefonic între orele 12.00 până la ora 21.30. Rezultatele vor fi publicate prin intermediul partenerului media – Agenția de presă IPN.

Duminică vor fi organizate două conferințe de presă. La închiderea secțiilor de votare, la ora 21.00, vor fi prezentate rezultate prealabile. La ora 22.00, va fi conferința de presă cu prezentarea rezultatelor finale.

Finanțatorul organizării exit-poll-ului este European Endowment for Democracy, care a venit cu o contribuție de circa 101 mii de euro, iar Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în Republica Moldova a venit cu o co-finanțare, bugetul total ajungând la 106 mii de euro.

Related posts

Игорь Додон: Заблокирую попытку предоставить иностранным гражданам право на покупку земли

Albasat

Suedia sprijină efortul european al Republicii Moldova

Albasat

O nouă tulpină mutantă a variantei Delta, descoperită în India. Ce știu medicii despre Delta Plus

Albasat

Leave a Comment