Portal de știri
Разное

După 35 de ani, Arabia Saudită permite deschiderea sălilor de cinema

Arabia Saudită va autoriza deschiderea sălilor de cinema de la începutul anului 2018, după o interdicție aflate în vigoare de peste 35 de ani împotriva acestor locuri de divertisment, a anunțat luni Ministerul Culturii din această țară, citat de AFP, informează Agerpres.

Autoritățile vor începe să elibereze permise de operare, potrivit aceleiași surse.

„Este un moment-cheie în dezvoltarea economiei culturale din țară”, a subliniat ministrul culturii Awad al-Awad în comunicatul dat publicității de minister.

În cadrul unui ambițios plan de reforme susținut de prințului moștenitor Mohammad bin Salman, guvernul încearcă să promoveze mai multe forme de divertisment (concerte, spectacole, cinematografe), în pofida opoziției cercurilor ultra-conservatoare.

În luna ianuarie, muftiul Arabiei Saudite s-a pronunțat împotriva unei posibile deschideri a cinematografelor, precizând că acestea vor fi surse de „depravare”, deoarece favorizează interacțiunea dintre cele două sexe.

Chiar dacă sălile de cinematograf erau interzise, cinematografia saudită a început să fie recunoscută pe plan internațional. Comedia romantică „Barakah se întâlnește cu Barakah”, în regia lui Mahmoud Sabbagh, a fost proiectată la Berlinală, iar pelicula „Wadjda”, de Haifaa Al-Mansour, a fost, în 2013, primul film saudit care a concurat la Oscaruri pentru categoria „cel mai bun film străin”.

Săptămâna trecută, în această țară cunoscută în mod stereotipic pentru regulile sale foarte stricte, execuțiile cu săbiile și aplicarea cu rigurozitate a legii islamice Sharia, a avut loc un rar festival de comedie, organizat de Autoritatea Generală de Divertisment, principalul motor al reformelor sociale din acest regat ultra-conservator.

De la un festival Comic-Con până la concerte susținute inclusiv de artiști de sex feminin, acest organism și-a stabilit ca obiectiv eliminarea reputației austere a regatului și familiarizarea saudiților cu un concept novator: amuzamentul în public.
Printre alte reforme, Riadul a anunțat, în luna septembrie, încheierea interdicției pentru femei de a conduce automobile din iunie 2018.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Nisporeni.

Leave a Comment