„Eroii în halate albe”, aşa sunt numiţi medicii care luptă în prima linie, pentru a salva pacienţii infectaţi cu COVID-19. Zile întregi se luptă să scoată din „gura morţii” sute de pacienţi în stare gravă şi extrem de gravă, lucru ce este înţeles din lacrimile lor şi a pacienţilor. Activează în condiţii severe, lucru imposibil pentru o simplă persoană.
„Constatăm, în ultimul timp, o agravare a situaţiei, din considerentul că, pe zi ce trece, vin pacienţi, tot mai tineri şi în forme grave şi foarte grave. În dinamică, la fel am constatat că o parte din ei nu răspund la tratamentul, care în anul trecut se vindecau mai uşor, acum starea lor este mai gravă, dar nu răspund tratamentului indicat. Secţia COVID 19 a Spitalului Raional Nisporeni activează din 1 aprilie 2020, prin ordinul ministerului, unde iniţial trebuiau să fie tratate formele uşoare şi medii, dar având în vedere că situaţia epidemiologică s-a agravat, la moment tratăm forme medii, grave şi extrem de grave.” a menționat Alexandru Ciuş, vicedirector al spitalului Raional Nisporeni.
Ascultând istoriile fiecărui pacient, observi în ochii lor lacrimi, probabil de durere amintindu-şi chinurile prin care au trecut, dar şi de fericire, pentru că sunt în viaţă şi vor putea trăi liniştiţi lângă familiile lor.
„Primele nopţi foarte greu. A doua zi, a treia zi tot foarte greu, pe urmă, încet, încet, m-am vindecat. Sunt doctori foarte buni. Bravo! Oameni buni, până acum toţi spuneaţi că nu este COVID, nu vă venea să credeţi, dar acum văd şi eu că aţi început să credeţi că este. Să ştiţi că este! Dacă veţi sta mai mult acasă, el va fi, dar dvs nu veţi mai fi.” a spus Nicolae Roşeţ, un pacient vindecat de Covid.
„Acolo am stat 21 de zile, într-o stare foarte grea. Cu toate că lumea zice că nu este COVID-19, e vorbă în vânt. Este această boală! De unde este trimis, nimeni nu ştie, dar e o boală foarte grea, mai ales pentru oamenii de vârsta a doua, a treia. Eu aş sfătui pe toată lumea să ia în vedere toate acestea , să se păzească unul pe altul, să ne apărăm unul pe altu, noi pentru noi, pe toţi din jur. Eu nu am cuvinte… Mulţumesc mult medicilor!” a spus Nina Bînzari, pacientă vindecată de Covid.
Deşi situaţia din ţară este gravă, medicii promit că totul va fi bine. Ameliorarea situaţiei este deja posibilă, începându-se campania de vaccinare. În Spitalul Raional Nisporeni, 50 % din tot personalul a fost deja vaccinat, ceilalţi aşteptând alte loturi de vaccin, pentru a se vaccina. Imunizarea este unica cale de a combate pandemia.
„Noi, lucrătorii medicali, am aşteptat cu mare nerăbdare acest vaccin. Acum suntem în prima etapă a vaccinării în Republica Moldova, ce vizează anume lucrătorii medicali din spitale şi medicina primară. Vaccinul este AstraZeneca . Ştiu că sunt multe discuţii în jurul acestui vaccin, dar vreau să reiterez că în lume, la ziua de azi, practic au fost vaccinaţi 17 milioane de oameni cu vaccinul AstraZeneca. Nu au fost decese. Au fost careva episoade postvaccinale, dar nu s-a soldat nici unul cu deces, ceea ce se vehiculează pe reţelele de socializare sau în presă.” a menționat Lidia Crăciun, directoarea spitalului raional Nisporeni.
Dacă până acum îndemnau cetăţenii să respecte restricţiile, acum, ajunşi la capătul puterilor, medicii imploră cetăţenii să îi înţeleagă, dar parcă în zadar. Unii nu cred în existenţa virusului, alţii nu vor să respecte nimic, uitând că, în fiecare zi, mor oameni nevinovaţi, cei ce pun viaţa pacienţilor mai presus decât orice, oameni ce rabdă zile întregi oboseală şi anxietate.