ALBASAT
Nisporeni Societate

Eroii nu se uită! Victimele războiului de la Nistru, comemorate la Nisporeni

Victimele războiului de la Nistru au fost comemorate, astăzi, când se împlinesc 31 de ani de la acele evenimentele tragice.

În orașul Nisporeni, combatanții, rudele celor căzuți pe front și autoritățile locale  au depus flori la monumentul eroilor căzuți pe câmpul de luptă.


La mitingul solemn autorităţile publice locale şi-au manifestat recunoştinţa pentru devotamentul față de patrie de care au dat dovadă veteranii.

Toţi cei prezenţi au ţinut un minut de reculegere în cinstea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă.

În carul evenimentului au fost înmânate diplome veteranilor şi rudelor celor căzuţi în sângeroasele lupte.

Conflictul de pe Nistru a  izbucnit la 2 martie 1992, în aceeași zi în care Republica Moldova a aderat la ONU. Puterea de la Chişinău nu mai putea controla  zona din stânga Nistrului, care îşi  autodeclarase independenţa la 2 septembrie  1990, după ce sovietele locale din sudul şi  din estul Moldovei au refuzat să se supună  legilor votate la Chişinău.

La 21 iulie 1992, Mircea Snegur si Boris Elţin  au semnat la Kremlin acordul de încetare a  focului. Chiar şi după 28 de ani de la conflictul de pe Nistru, trupele militare rusești staționează în continuare pe teritoriul moldovenesc, iar regiunea transnistreană, rămâne a fi controlată de către autorităţile separatiste de la Tiraspol.

Potrivit datelor oficiale, în conflictul armat de pe Nistru au participat peste 30 de mii de persoane, între care 550 din raionul Nisporeni. Pe front, peste 300 de militari şi civili şi-au pierdut viaţa, iar alţi 3.500 au fost răniţi.

Related posts

Israelul a început vaccinarea adolescenților

Albasat

Asigurarea auto obligatorie va putea fi procurată online de la asigurator, proiect

Albasat

659 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Albasat

Leave a Comment