ALBASAT
Nisporeni

Eroii niciodata nu se uita!

Nisporenenii căzuţi pe câmpul de luptă din Transnistria au fost comemoraţi de toţi camarazii şi administraţia locală, prin depunere de flori şi o minută de reculegere. Astfel, cei patru ostaşi nisporeneni, au fost onoraţi de gândurile bune şi durerea nespusă a colegilor de armă.

Administraţia locală a oferit tuturor luptătorilor rămaşi în viaţă câte o mulţumire sub formă de diplomă, pentru pacea din întreaga ţară.

Vă mulţumesc, fiecărui în parte, pentru timpul acordat, pentru jertva depusă. Chiar dacă aţi pus viaţa mai presus de toate, astăzi ne bucurăm să vă vedem în faţa noastră.” a spus Grigore Robu, primarul oraşului Nisporeni.

Pe 2 septembrie 1990 a fost proclamată „Republica Moldovenească Nistreană”. La 25 august 1991 Sovietul suprem al RMN a adoptat declarația de independență a noii republici. Pe 27 august 1991 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova, al cărei teritoriu cuprindea și raioanele din stânga Nistrului. Parlamentul moldovenesc a cerut guvernului URSS „să înceapă negocierile cu guvernul moldovenesc transnistrean cu privire la ocupația ilegală a Republicii Moldova și retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul moldovenesc”.

În zilele de 1-2 noiembrie 1990, au avut loc primele ciocniri pe podul de la Dubăsari, atunci murind și primii polițiști și localnici din Dubăsari.

Astfel, începând cu 1 noiembrie (1990), pe drumurile din oraș au fost instalate puncte de control, s-a blocat podul de peste Nistru, iar la 2 noiembrie au fost scoase cu forța mulțimii dirijată de separatiști, organele locale ale puterii (instanța de judecată, procuratura, executivul) din sediile administrative. Pentru restabilirea ordinii în Dubăsari, au fost trimise subunități ale Ministerului Afacerilor Interne ale Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, deja suverane. Pe drumul de acces spre Dubăsari au avut loc ciocniri cu populația civilă, în timpul cărora s-au înregistrat victime, în noiembrie 1991, pe același pod de la Dubăsari, au mai decedat încă trei polițiști (Ghenadii Iablocikin, și alți doi camarazi ai săi) din trupele cu destinație specială.

În esență, anume cu aceste evenimente a început confruntarea armată între poliția (ulterior armata) moldovenească și formațiunile separatiste înarmate.

Related posts

Festivalul Național al Prunei la Nisporeni: o sărbătoare a tradiției și artei (VIDEO)

AlbasatTV, Nisporeni

IP Nisporeni oferă sfaturi pentru prevenirea furturilor în sărbătorile de iarnă

AlbasatTV, Nisporeni

Lecție de educație sexuală la Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment