Tehnologiile informaționale au devenit în Republica Moldova o ramură a industriei care-și vinde produsele nu numai în interiorul, ci și în afara țării, aducând în buget mai mult decât exportul vinului, a declarat ministrul economiei, Sergiu Gaibu, în cadrul prezentării Raportului de țară 2021 „UE4business –împreună pentru redresarea afacerilor”, desfășurată sub egida Delegației Uniunii Europene, în cooperare cu Secretariatul din Bruxelles al acestui aranjament de sprijin al businessului din țările Parteneriatului Estic.
Digitalizarea economiei poate deveni un pilon pentru dezvoltarea în continuare a țării, a notat ministrul, invocând exemplul Irlandei și Estoniei, care au reușit să transforme provocările în oportunități și plusvaloare. Totodată, s-a subliniat că, dacă vrem să mergem în pas cu lumea, economia trebuie să iasă din paradigmele osificate de 20-30 de ani, trebuie să fie orientată spre produse moderne, inexistente altădată, dar actuale în prezent. Această abordare vizează, nu în ultimul rând, și pregătirea cadrelor. Tinerilor trebuie să li se ofere acele cunoștințe care îi vor ajuta să acceadă pe piața muncii, la locuri de muncă bine plătite.
Un alt mesaj al evenimentului a fost de a arăta posibilitățile de sprigin pe care întreprinderile mici și mijlocii (IMM) îl pot primi din partea Comunității europene. În anul 2020 portofoliul „EU4 business” a cupruns 30 de proiecte active, cu un buget total de 172,7 milioane de euro, fiind în creștere cu circa 19 la sută față de anul precedent. Programul a avut un impact semnificativ mai ales în condițiile pandemiei, care a solicitat reziliență și flexibilitate. Cifra de afaceri a întreprinderilor sprijinite de UE a scăzut cu 1,9 la sută, dar situația e de două ori mai bună decât media pe țară. Totodată, numărul locurilor de muncă în colectivele sprijinite de UE a crescut cu mai mult de 25 la sută, în timp ce aproape 4 la sută din locurile de muncă din țară au fost pierdute.
previous post