ALBASAT
Разное

Eugen Caras: ”UE va susține orice guvern, care este axat pe reforme în beneficiul cetățenilor”

Bruxelles susţine R. Moldova în parcursul său european, doar că este nevoie să fie implementate reforme substanţiale. O declaraţie, în aces sens, a făcut Europarlamentarul, Dragoş Tudorache, care este şi raportorul pentru Republica Moldova al Parlamentului European. Oficialul a mai afirmat că îşi pune mari speranţe ca noul Guvern de la Chişinău să depună maxim efort pentru a apropia ţara noastră de Uniunea Europeană.

 DRAGOŞ TUDORACHE,  EUROPARLAMENTAR: “Noi vrem continuitate în primul rand, şi în al doilea rand, noi vrem ca această alegere strategică a parcursului European, pe care Moldova a făcut-o să fie susţinută.” 

 Raportorul Parlamentului European pentru Moldova a mai declarat că Uniunea Europeană va acorda asistenţă financiară, numai dacă noua guvernare îşi va respecta  angajamentele asumate în relaţia cu UE. Totodată, oficialul a spus că  demiterea Cabinetului de miniştri condus de Maia Sandu l-a luat prin surprindre.

DRAGOŞ TUDORACHE,  EUROPARLAMENTAR:„Pentru mine tot momentul a  fost o surpriză nu mă aşteptam, văzusem paşii mai înainte cu selecţia celor patru pentru procurorul general, cu momentul când ministra Justiţiei a anunţat că ea nu mai poate susţine procedura respectivă şi vrea să o anuleze. Această procedură pentru alegerea procurorului general era practic o chestiune de principiu pentru Maia Sandu şi pentru partea ACUM, practic era momentul de test pentru această alianţă, cât adevăr şi câtă minciună era de fapt în această alianţă. Atunci ea a ales să dea acest test acestei alianţe şi politicile din spatele ei pentru a vedea dacă va ţine sau nu.” 

 Întrebat cum vede coaliţia dntre PSRM şi PDM, oficialul nu a  oferit un răspuns clar.

 DRAGOŞ TUDORACHE,EUROPARLAMENTAR:„Nu am suficiente elemente ca să-mi dau seama dacă e o chestiune conjuncturală şi sprijinul din Parlament  de la vot a fost o chestiune conjucturală  sau e o chestiune care la fel face parte dintr-o înţelegere mai serioasă de mai demult. Dacă e să mă bazez pe semnalele care le-am primit în primăvară, când am fost şi am discutat la Chişinău cu actorii politici şi PD spunea că ei niciodată nu vor fce alianţă cu PSRM. Dar iată că acest niciodată şi într-o parte şi în alta, nu e chiar niciodată. Şi mai târziu astfel de alinieri se pot produce.” 

   Totuşi, raportorul Parlamentului European pentru Moldova, Dragoş Tudorache a declarat că va efectua o vizită la Chişinău pentru a discuta cu actorii politici ca să înţeleagă mai bine situaţia din ţară.

 DRAGOŞ TUDORACHE,  EUROPARLAMENTAR: „Chiar sunt curios, nu vreau să speculez mai mult, până nu fac aceste vizite la Chişinău să stau de vorbă cu fiecare interlocutor politic în parte şi să înţeleg un pic cât se poate, care e situaţia acum, ce se întâmplă  şi cum vede fiecare urmarea politică. Care sunt planurile fiecăruia în viitoarea perioadă.”  

 Amintim că Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis la 12 noiembrie cu 63 de voturi ale deputaţilor socialişti şi democraţi.