ALBASAT
Societate

Europarlamentar român: Lupt în PE ca Moldova să primească finanțare suplimentară

Autoritățile Republicii Moldova, atunci când decid ridicarea treptată a unor restricții impuse de la 17 martie și până în prezent, ar trebuie să execute aceste acțiuni în baza unui document care prevede mai multe recomandări în acest sens și a fost elaborat de mai mulți experți din Uniunea Europeană. Opinia aparține europarlamentarului român Victor Negrescu și a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi„ de la postul de televiziune TVR Moldova.

„Comisia Europeană a elaborat un document amplu care prezintă recomandări pentru statele care vor să-și relaxeze restricțiile. Aceste recomandări sunt bine venite și cred că și Guvernul Republicii Moldova ar trebui să se uite peste acele recomandări pentru că da, sunt făcute de experți din toată Europa și cred că ar putea să învețe despre aceste lucruri. Spuneați de această relaxare a magazinelor, cred că trebuie să se uite peste acel document pentru că există anumite norme, condiții care să le permită să o facă într-o manieră sigură atât pentru angajați, atât pentru antreprenorii din aceste sectoare, cât și pentru cei care vor veni să-i viziteze, pentru consumatori, pentru clienți”, a declarat oficialul roman.

Victor Negrescu a precizat că acest document poartă un caracter de recomandare, însă chiar și în aceste condiții, este respectat de către țările Uniunii Europene.

„Există acel set de recomandări care este respectat de către statele membre. UE nu poate impune condiții, nu poate obliga statele membre pentru că UE nu este Uniunea Sovietică, în UE nu-ți impune nimeni și lucrurile sunt stabilite în comun, iar acele recomandări pot fi luate în considerare și sunt luate în considerare. În general, țările care au decis relaxarea parțială, au făcut-o ca urmare a acelor principii și recomandări făcute de către experții europeni”, a precizat europarlamentarul.

Cât despre suportul financiar pe care l-a acordat Uniunea Europeană Republicii Moldova pe timp de pandemie, politicianul român este sigur că aceasta nu va fi unicul de acest gen.

„Eu nu cred că va fi singura finanțare, sper și mă lupt în Parlamentul European ca Republica Moldova să primească sume suplimentare. Aceste sume sunt raportate la numărul de îmbolnăviri și numărul de victime, dar este o sumă importantă, dacă să o compar cu finanțări primite anterior. Probabil, este insuficientă, dar este o sumă alocată și eu cred că aici UE stă foarte bine în ceea ce înseamnă ajutorul oferit Republicii Moldova. Pe lângă aceste sume decise în comun, există și diferite facilități, diferite soluții oferite individual de către statele membre, precum ar fi România care oferă asistență Republicii Moldova și sprijin pentru că Republica Moldova este un partener și o țară importantă pentru foarte multe dintre statele Uniunii Europene”, a punctat Victor Negrescu.

Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat ieri, 27 aprilie, în cadrul unui briefing de presă că o echipă de medici și personal medical din România se va deplasa în Republica Moldova pentru a ajuta spitalele din țară. De asemenea, România va trimite măști, materiale sanitare, materiale de protecție și medicamente din rezerva statului român.

Related posts

Elveția și PNUD sprijină 35 de comunități în prevenirea răspândirii noului coronavirus

Albasat

Este necesară tranziția de la agricultura exploatatoare la practicile de regenerare a naturii, cercetător

AlbasatTV, Nisporeni

Galerie foto: Concertul Zilei Copilului la Zilele Orașului Nisporeni – o sărbătoare a copilăriei în imagini

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment