ALBASAT
Societate

Expoziția „Arta la superlativ din Japonia”, în Moldova

Expoziția „Arta la superlativ din Japonia” a ajuns la Chișinău. Colecția cuprinde 38 de kogei (artizanat) datând din secolul 19 până în prezent. Expoziția este itinerantă. Fiind concepută în 2017 de către Fundația Japoniei pentru a promova cultura și arta niponă, călătorește în America, Germania, Spania, Rusia, România, Slovenia, Lituania, iar până la 6 martie va putea fi vizitată la Muzeul Național de Artă al Moldovei, transmite IPN.

La vernisarea Expoziției, Excelența Sa, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, a menționat că deschiderea ei marchează aniversarea a 30-cea de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-nipone, iar Fundația Japoniei, cea care stă la baza conceptului artistic, creează această expoziție pentru a promova și a crește interesul față de arta și cultura japoneză. „O expoziție de la arta tradițională la cea modernă, de la obiecte artizanale și pictură până la arhitectură și design japonez. Această expoziție călătorește în toată lumea și eu mă bucur că după Germania, SUA, Spania, România, Rusia și alte țări, colecția aceasta a ajuns în capitala Republicii Moldova. Amatorii de artă pot aprecia o parte a culturii țării noastre.” Ambasadorul a mai declarat că autorii colecției intenționează să arate prin intermediul acestei expoziții „angajamentul față de ingeniozitatea creativă, măiestrie fără compromisuri și perfecțiunea tehnicilor”.

Tudor Zbârnea, directorul general al Muzeului Național de Artă al Moldovei, a spus că expoziția curentă uimește prin varietatea stilurilor și, totodată, creează o coeziune între o epocă istorică cunoscută în lume și creația a 12 artiști contemporani. „Este așa ca și titlul acestei expoziții, este „Artă la superlativ” –pentru că limita între arta meșteșugurilor japoneze și arta contemporană este foarte estompată. Pe lângă aceste obiecte de tradiție de acum 150 de ani, se regăsesc 12 artiști contemporani și observăm că ne uimesc prin acea legătură, tenacitate extraordinar de înaltă sensibilitate.”, a spus Tudor Zbârnea.

Ambasada Japoniei la Chișinău mai precizează că Expoziția „Arta la superlativ din Japonia” are drept scop identificarea „artei superlative” în tehnicile, gradul de perfecțiune și conceptele remarcabile care nu încetează să surprindă privirea. Expoziția reunește în mod coerent lucrări de artizanat, produse în urmă cu peste un secol în scopuri de export, precum și artă contemporană, ceramică, textile, film și fotografie de performanță, incluzând chiar și prezentarea unor jucării-capsule și mostre alimentare. „Au trecut peste 150 de ani de când kogei din Era Meiji a cunoscut o explozie de popularitate în străinătate. Ne dorim ca vizitatorii expoziției – consumatorii contemporani de artă – să rezoneze cu „arta superlativă” a secolului 21, moștenitoare de drept a unui ADN istoric”.

Potrivit organizatorilor, cei 12 autori încadrați în Expoziție strălucesc fiecare prin trăsături aparte. Lucrările lui Satoshi Araki, Riusuke Fukahori, Kimiyo Mishima și Yoshihiro Suda se bazează pe căutarea nesățioasă a realismului, în timp ce opera lui Naoki Nishiwaki transmite monotonia supremă a repetiției. Utilizarea tehnicilor de înaltă calificare poate fi observată în special în lucrările lui Takeshi Kitamura, Kazuhiro Yamamoto și Hiroaki Umeda. Naoki Honjo, Takahiro Iwasaki, Yasuhiro Suzuki și Akira Yamaguchi reunesc conceptul și ingeniozitatea tehnică pentru a transforma valorile și chiar lumea pe care o percepem. Prin etalarea acestor lucrări, expoziția servește la prezentarea tehnicilor uluitoare și a ingeniozității creatoare care scot la lumină o parte a culturii creative a Japoniei, complet performantă în ceea ce privește procesul de producție.

Related posts

Peste 1600 de copii din Ucraina, încadrați în școli și grădinițe din Moldova

Albasat

Partidul Șor a desfășurat proteste în capitală

AlbasatTV, Nisporeni

Anul de studii 2020-2021 va avea două semestre și cinci vacanțe

Albasat

Leave a Comment