ALBASAT
Societate

Filarmonica Națională va fi reconstruită după proiectul unei companii germane

Filarmonica Națională va fi reconstruită după proiectul arhitectural al companiei germane Bez+Kock Architekten. Proiectul înaintat de Thorsten Kock în calitate de autor și Martin Bez – coautor, a fost desemnat câștigător în cadrul concursului internațional de soluții arhitecturale „Renaște Filarmonica”. La concurs au fost depuse 27 de idei de proiecte, din 13 țări, inclusiv Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit site-ului Companiei Bez+Kock Architekten, biroul acesteia din Stuttgart a fost fondat în 2001 de Martin Bez și Thorsten Kock. Compania numără aproximativ 50 de arhitecți și spune că scopul ei este realizarea unor clădiri unice, funcționale și economice.

Locul doi în cadrul concursului a fost adjudecat de Cataraga Arhitect SRL, autor principal Vitalie Cataraga, coautor – Gheorghe Cafca, iar locul trei de arhitectul Tobias Wolf din Germania. Proiectele vor fi expuse public.

Potrivit ministrul culturii, Sergiu Prodan, Moldova nu are nevoie de „încă o sală, ci de o sală- instrument muzical”, cu calități acustice. Ministrul a asigurat arhitecții care au înaintat ideile că munca lor este apreciată. „Pentru noi, acest proiect este unul de suflet”, a adăugat el.

Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale, a apreciat evenimentul drept un pas extrem de important. Ea și-a exprimat, în numele întregului colectiv al Filarmonicii, care numără circa 200 de artiști, recunoștința pentru „minunatul templu al culturii”, cu toate problemele care au existat. „Săli de concerte performante nu aven, sperăm că vom avea și se va transforma într-un adevărat centru al culturii muzicale din Moldova”, a adăugat Svetlana Bivol.

Prezentă la eveniment, soprana Valentina Naforniță, a declarat că e fericită că peste câțiva ani de la tragedia în care a ars Filarmonica Națională, s-a ajuns la momentul care dă o speranță culturii din țară, muzicienilor de aici și din afară. „Avem șansa de a avea o sală cu o acustică minunată care va permite oamenilor să se bucure de artă”, a remarcat soprana.

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a ars la 24 septembrie 2020. În urma incendiului, tavanul sălii principale s-a prăbușit, iar clădirea s-a transformat în ruine, peste 3500 de metri pătrați fiind afectați de flăcări.

Related posts

Turismul poate și trebuie să devină o ramură prioritară a economiei, ministru

AlbasatTV, Nisporeni

Maia Sandu: Chișinăul a fost și va rămâne un simbol important al Moldovei

AlbasatTV, Nisporeni

Ziua internațională a copilului rămâne în acest an lucrătoare

Albasat

Leave a Comment