ALBASAT
Nisporeni Societate

Flăcăii au pornit cu pluguşorul și-au urat în lung și în lat oraşul Nisporeni

Încă o tradiție frumoasă, păstrată de la strămoși, este mersul cu plugușorul. Astfel, în ajunul Sfântului Vasile sau a Anului Nou pe stil vechi, străzile oraşului Nisporeni au fost împânzite de cete de tineri care au pornit cu pluguşorul pe la casele gospodarilor, de cum a înserat. Pregătiţi ca la carte, flăcăii  au urat gospodarilor un an nou fericit şi bogat.

La casele oamenilor din Nisporeni au răsunat şi urături mai ingenioase.

Pentru frumoasele urări, tinerii au fost răsplătiţi pe măsură cu: colaci, dulciuri, un pahar cu vin şi bani.

Urătorii susţin că s-au pregătit din timp pentru ajunul Sfântului Vasile şi că astfel vor să păstreze datinile strămoşeşti.

 ALEXANDRU CRUDU, PLUGAR: “Este o tradiţie ca băieţii, plugarii să se strângă într-un număr cât mai mare şi să ducă tradiţia mai departe.  Se respectă, dar totuşi de pe an, pe an nu rămâne nimic, fiindcă fiecare pleacă peste hotare. Acum s-a făcut aşa un obicei, tot tineretul pleacă peste hotare, se uită obiceiurile, se uită tradiţiile şi ne străduim din tot ce putem să selectăm băieţii şi să ducem totuşi mai departe ce am început.”

Oamenii sunt bucuroşi că tradiţiile moldoveneşti nu sunt date uitării.

VIOREL NEGRESCU, LOCUITOR AL ORAŞULUI NISPORENI:  “Le mulţumim plugarilor pentru urătură. Mulţumim că păstrează tradiţiile, la noi, la Nisporeni şi îi aşteptăm şi la anul. Foarte bine ură, sunt băieţi bravo.  Tradiţiile e bine că se păstrează, dă Doamne să se mai păstreze, dar nu ştiu cum va fi mai departe. Anul acesta ca niciodată, am primit mulţi urători, chiar mulţi au fost.  Suntem pregătiţi ca întotdeauna, suntem acasă şi îi aşteptăm cu plăcere.”

PETRU ARTENI, LOCUITOR AL ORAŞULUI NISPORENI: “Tradiţiile trebuie respectate, să nu uităm de dânsele, să primim plugul, cocoşii. Cocoşii i-am primit, aşa sunt tradiţiile la moldoveni.  Se cam pierd tradiţiile încet, încet, fiindcă oamenii sunt mai puţini în sat, mulţi au plecat, aşa că, din păcate, se pierd.”

MARIA ARTENI, LOCUITOARE A ORAŞULUI NISPORENI: “Am rămas singuri, aşteptăm colindători, dar nu avem de unde, fiindcă toţi sunt plecaţi, suntem părinţi singuri.  Să vă spun cinstit, dacă am avut 15 urători până acum. Ne-au venit cocoşii, plugul, i-am primit şi mai aşteptăm.” 

Tinerii au mers cu pluguşorul până aproape de miezul nopţii. În popor se spune că gospodarii care primesc urători vor fi binecuvântaţi şi vor fi feriţi de rele, iar dacă primul musafir care intră în casă de Sfântul Vasile este bogat ori sărac, aşa va fi şi omul tot anul. Bătrânii spun că dacă în noaptea de Sfântul Vasile va ninge, anul va fi îmbelșugat, iar dacă este senin, oamenii vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului.

 

Related posts

Муниципий Яссы пожертвовал 200 тысяч румынских леев на борьбу с COVID-19

Albasat

LIVE Urmăriți în direct Ședința Extraordinară a Consiliului Raional Nisporeni: Dezbateri și Hotărâri Cheie

AlbasatTV, Nisporeni

1800 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore

Albasat

Leave a Comment