ALBASAT
Societate

FMI ar putea acorda 117 mln dolari pentru ameliorarea impactului economic al COVID-19

Fondul Monetar Internațional ar putea acorda Republicii Moldova 117 milioane de dolari pentru ameliorarea impactului economic al COVID-19. Ca răspuns la solicitare, în perioada 30 martie – 1 aprilie, o misiune a FMI, sub conducerea lui Ruben Atoyan, va purta discuții, de la sediul FMI din Washinton, cu autoritățile Republicii Moldova referitor la politicile economice necesare pentru atenuarea impactului pandemiei, susținute financiar de Mecanismul de creditare rapidă (RCF) și Instrumentul de finanțare rapidă (RFI), transmite IPN.

Într-o declaraţie pentru presă a reprezentantului permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, se menționează că finanțarea prin intermediul RCF/RFI trebuie să fie aprobată de Consiliul de durectori executivi al FMI. Aceasta nu presupune careva condiții prealabile sau misiuni de evaluare. În cazul Republicii Moldova, este vorba de un volum de finanțare RCF și RFI în total de până la 86,25 milioane DST (echivalentul a 117 milioane de dolari sau 50% din cota Republicii Moldova la FMI), debursați integral și cât mai curând posibil.

FMI dispune de două instrumente de finanțare – Mecanismul de creditare rapidă (RCF), instituit în 2009, și Instrumentul de finanțare rapidă (RFI), instituit în 2011 – prin care se acordă asistență finaciară statelor-membre fără ca să fie nevoie ca acestea să aibă un program deplin cu FMI. Aceste împrumuturi pot fi debursate foarte rapid, pentru a susține statele-membre în implementarea politicilor de remediere a situațiilor de urgență, cum ar fi cea cauzată de pandemia de coronavirus.

Rata dobânzii pentru creditele RCF, care se acordă statelor cu venituri mici, este egală cu zero procente, perioada de grație pentru astfel de credite este de 5½ ani, iar termenul de scadență este de 10 ani. Asistența financiară prin intermediul RFI se acordă în aceleași condiții ca și în cazul acordurilor stand-by (la moment, rata dobânzii constituie circa 1½ procente), iar termenul de scadență este între 3¼ și 5 ani.

Related posts

Spitalul din Ceadâr-Lunga iese din carantină

Albasat

Bulgaria dă asigurări ca va trece la moneda euro până în 2025, în ciuda speculațiilor privind o amânare

AlbasatTV, Nisporeni

Procuratura cere extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din Turcia

Albasat

Leave a Comment