ALBASAT
Societate

FMI: Coronavirusul alungă speranțele pentru o creștere economică solidă în 2020

Răspândirea globală a noului coronavirus alungă orice speranță de creștere economică solidă în 2020, a declarat miercuri directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, adăugând o treime din cele 189 de țări membre ale fondului sunt afectate în prezent.

FMI se așteaptă acum că în 2020 creșterea economică mondială să se situeze sub rata de 2,9% din 2019, iar previziunile revizuite vor fi publicate în săptămânile următoare, a spus Kristalina Georgieva, citată de Mediafax.

Noua estimare este în scădere cu peste 0,4 puncte procentuale, de la creșterea de 3,3% pe care FMI o estimase în ianuarie, pe măsură ce tensiunile comerciale dintre SUA și China s-au redus.

Georgieva a refuzat să spună dacă epidemia ar putea împinge lumea într-o recesiune.

FMI pune la dispoziție o finanțare de urgență de 50 de miliarde de dolari, care include împrumuturi cu dobândă redusă sau fără dobândă care ar putea ajuta țările sărace, cu sisteme de sănătate slabe, să răspundă epidemiei.

Comitetul Monetar și Financiar Internațional, format din 24 de membri, a solicitat fondului „să folosească toate instrumentele sale de finanțare disponibile pentru a ajuta țările membre aflate în nevoie”.

Georgieva și președintele Băncii Mondiale, David Malpass, au subliniat importanța acțiunilor coordonate pentru a limita impactul economic și uman al virusului.

Marți, Banca Mondială a anunțat că oferă 12 miliarde de dolari în fonduri imediate pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să-și îmbunătățească serviciile de sănătate.

În China, chiar dacă răspândirea virusului a încetinit, creșterea va fi sub cea mai recentă prognoză a FMI, de 5,6% în 2020, a spus Georgieva.

Ea apreciază că sistemul financiar mondial este mult mai rezistent decât înainte de criza financiară din 2008-2009, dar a subliniat că factorii de decizie trebuie să ia măsuri coordonate și să impună măsuri de precauție în cazul în care epidemia se va agrava.

Related posts

De ziua internaţională a educaţiei, Primăria a oferit flori pentru profesori!

Albasat

Cursul valutar oficial la 06.04.2022

Albasat

Boris Bechet: Trebuie să avem grijă de casa care se numește Republica Moldova

Albasat

Leave a Comment