„Ne dorim o societate care știe să-și gestioneze corect resursele și în care fiecare om ia decizii raționale în raport cu banii lui”, a declarat Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, la Forumul Național de Educație Financiară din Republica Moldova, eveniment la care s-a dat startul elaborării Strategiei Naționale de Educație Financiară, transmite IPN.
Guvernatorul a precizat că „o strategie va sistematiza acțiunile noastre, ale tuturor, de la autorități la cetățeni, va instituționaliza instruirea în domeniul financiar, va permanentiza discuție pe teme financiare ca să ajutăm cetățenii să facă fața dilemelor legate de bani, iar economia să devină mai puternică și mai atractivă pentru investiții”.
Potrivit lui Octavian Armașu, adaptarea procesului educațional la necesitățile curente ale grupurilor țintă are loc permanent în condițiile dezvoltării continue a produselor și serviciilor financiar-bancare. Există necesitatea de a promova educația financiară pentru a spori nivelul de înțelegere în rândul tinerilor a principalelor concepte și produse financiare. Împreună cu alte autorități, membri ale grupului de lucru interinstituțional cu privire la elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară, banca centrală a identificat aspecte și probleme de educație financiară pentru a proteja consumatorii și a-i ajuta în incluziunea financiară.
Prezent la eveniment, prim-ministrul Dorin Recean, a menționat importanța promovării educației financiare pe toate canalele, începând din școală. „Dincolo de faptul că educația financiară previne fraude, ajută familiile să aibă o dezvoltare sustenabilă, trebuie să privim educația financiară din perspectiva educării unei clase întreprinzătoare în societate, o clasă care înțelege foarte bine ce înseamnă resursa, știe cum să o utilizeze, să o pună în aplicare cât mai eficientă. Nu este un lucru ușor”, a spus premierul.
Rodgers Chawani, reprezentantul FMI în Moldova, a spus că e nevoie să fie abordat subiectul investițiilor și împrumuturilor bine gândite. Reprezentantul FMI a remarcat că alfabetizarea financiară conduce la politici bune.
„Acum suntem în procesul de a lansa o campanie de educație financiară în Republica Moldova. Campania respectivă va ajunge până la nivel de licee și universități, la studenții. Este un lucru cheie pentru că ei sunt viitorul țării”, a afirmat Laura Hruby, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, șef adjunct al misiunii diplomatice. Campania îi va viza și pe cei care excluși din sistemul financiar. Aceste inițiative vor ajuta cetățenii ca să beneficieze pe deplin de acele servicii și produse financiare care există pe piață.
În cadrul Forumului a fost semnat și Memorandumul de înțelegere între Banca Națională a Moldovei și Banca Lituaniei. „Scopul acestui document este de a dezvolta în continuare un cadru general de cooperare bilaterală prin schimb de informații și experiențe în domeniile de activitate ale băncilor centrale”, a precizat Octavian Armașu. Gediminas Šimkus, guvernatorul Băncii Lituaniei, a spus că semnarea documentului marchează continuarea colaborării instituționale. „Acest Memorandumul de înțelegere va ajuta să combinăm cunoștințe, expertizele și rețelele pentru ca instituțiile să-și extindă și ele schimburile de experiențe între aceste două țări”.
Forumul are loc în cadrul Săptămânii Internaționale de Educație Financiară (Global Money Week 2023). Până în prezent la această inițiativă au aderat 176 de țări, Republica Moldova fiind printre primii participanți.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan