ALBASAT
Societate

Fracțiunile parlamentare și președintele trebuie să recurgă la noi consultări, CC

Pentru a fi respectat articolul 98, alineatul 1, din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări. Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Maia Sandu prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată repetat candidat la funcția de prim-ministru, transmite IPN.

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea deputaților Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski. Președintele Curții, Domnica Manole, a declarat că sesizarea a fost declarată inadmisibilă în partea ce ține de  solicitarea autorilor de a aprecia dacă prin refuzul de a desemna în funcția de prim-ministru candidatul propus de majoritatea parlamentară președintele a săvârșit o faptă gravă în sensul articolului 98, alineatul 1 din Constituție.

Hotărâre este definitivă, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Pe 11 februarie premierul desemnat, Natalia Gavrilița, nu a obținut niciun vot în plenul Parlamentului, eșuând astfel prima tentativă de învestire a Guvernului. În aceeași ședință, PSRM a anunțat în plen crearea unei majorități parlamentare, formată împreună cu Platforma Pentru Moldova, din care fac parte și deputații din Partidul Șor. Majoritatea a propus-o la funcția de premier pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a finanțelor. În ziua respectivă, președintele Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru, iar decretul prezidențial a fost contestat de deputații PSRM la Curtea Constituțională.

Related posts

Spitalul municipal „Gheorghe Paladi”, dotat cu echipamente moderne cu sprijinul Japoniei

AlbasatTV, Nisporeni

Meteorologii prognozează înghețuri pentru 17-19 octombrie

AlbasatTV, Nisporeni

Din ce sunt făcuți crenvurștii – Imaginile care spun tot și care te fac să nu îi mai mănânci

Albasat

Leave a Comment