Voluntari și activiști civici din municipiul Chișinău susțin că autoritățile publice locale fac tot posibilul pentru a scăpa de oamenii onești care ajung să-și facă treaba în funcții publice. Potrivit lor, astfel s-a întâmplat și în cazul conducătorului Secției control și protecție a animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunale și amenajare.
„Karl Luganov, fostul șef interimar al Secției control și protecție a animalelor a fost concediat la ordinul domnului primar general, Ion Ceban. Putem să nu ascundem acest lucru. Dumnealui a zis deschis într-o emisiune radio că „trebuie să-l concediem, fiindcă el este din PAS” și la ordinul nu știu cui a blocat anumite proiecte. Noi ne-am deprins toți, și nu doar în domeniul animalelor, că acest nărav este la Primăria municipiului Chișinău – să-i învinuiască pe toți din jur de tot ce fac de fapt ei singuri. Situația dată este o răfuială adevărată”, a declarat Anastasia Cozlovschi, reprezentanta asociației „Societatea Umană”, într-o conferință de presă la IPN.
Potrivit ei, imediat după declarațiile edilului, în privința funcționarului a fost deschisă o anchetă de serviciu, pretinzându-se unele încălcări. A fost creată o comisie, care nu a stabilit vreo neregulă, apoi a mai urmat o comisie, care a identificat faptul că responsabilul nu ar fi răspuns la trei petiții. „S-a dat ordin din partea domnului Ion Ceban și au început hărțuirile, discriminarea față de un angajat incomod, fiindcă el este membru PAS, dar de fapt motivele sunt altele – că el este transparent, cere imparțialitate, transparență, rapoarte. Dar asta nu este ceea ce îi place Primăriei Chișinău”, a mai spus Anastasia Cozlovschi.
O altă activistă, Sabrina Amaia, a menționat că acele comisii instituite s-au întrunit de aproximativ patru ori. „Ni s-a creat impresia că au încercat să facă din Karl Luganov, să-mi iertați expresia, să facă țap ispășitor. Or, el este cel care a depus eforturi pentru binele orașului, pentru binele chișinăuienilor. A muncit pentru a reduce în mod uman numărul câinilor fără stăpân și să soluționeze această problemă”, afirmă Sabrina Amaia, activistă.
„Oamenii și-au stabilit un scop concret – să-l concedieze pe Karl, pentru că este acolo asemeni unei ciori albe. Le încurca să-și facă unele chestiuni ale lor și, în general, nu era clar cum se cheltuiesc banii publici”, a declarat Ludmila Pravdiuk, activistă.
Cristina Sakal, activistă, consideră că această concediere a fost la comandă, Karl Luganov devenind o victimă a corupției politice. Or, el era o persoană incomodă pentru acei funcționarii care nu sunt interesați să soluționeze problemele orașului.
Ala Revenco, activistă civică, a menționat că modul în care cele două comisii și-au desfășurat ședințele arată clar că este vorba despre o comandă pentru organizarea concedierii lui Karl Luganov. „Asemenea principii se aplică în raport cu persoanele incomode și vedem, din păcate, acest lucru și în Primăria municipiului Chișinău. În cazul dat, unul dintre motivele pentru care Karl Luganov era incomod era faptul că el a sesizat despre un contract dubios pentru sterilizarea câinilor, care avea mari riscuri de corupție”, susține activista.
În opinia sa, acesta este un exemplu relevant de descurajare a persoanelor corecte și oneste să muncească în instituțiile publice. „Chiar dacă se găsesc persoane entuziasmate , dedicate cauzei, care vor să lucreze și să schimbe lucrurile spre bine, ele nu se pot încadra în aceste instituții publice care au alte scopuri decât soluționarea problemelor și decât lucrul în folosul societății”, a notat Ala Revenco.
- Colaborare internațională la Nisporeni: Ședință de lucru între IGP și experții Poliției Suedeze
- Primul caz de gripă în acest sezon
- Tik Tok ar putea fi închis, dacă prezintă pericol pentru securitatea statului, Igor Grosu
- Chișinăul va cere revizuirea refuzului Interpol de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc
- Ministrul Popșoi a discutat cu omologul său israelian despre uciderea rabinului Zvi Kogan